Kurzy ATAC

Paštrnák čerstvý

Kategória: Zelenina / Koreňová

Paštrnák čerstvý

Nutričné hodnoty (100 g):

Energia kcal

88 kcal

Energia kJ

365 kJ

Bielkoviny

1.6 g

Sacharidy

16 g

Tuky

0.4 g

Vláknina

5 g

Hmotnostné pomery makroživín

Bielkoviny (1.6 g) Sacharidy (16 g) Tuky (0.4 g) Vláknina (5 g)

Energetické pomery makroživín

Bielkoviny (7.7 %) Sacharidy (76.7 %) Tuky (4.1 %) Vláknina (11.5 %)

Pastinák siaty (Pastinaca sativa) je koreňová zelenina hojne pestovaná v miernom zemepisnom pásme. Pochádza z Blízkeho východu a Strednej Ázie. Tvarom je podobný koreňa petržlenu.

Pastinák a zdravie

Pastinák je pomerne bohatým zdrojom draslíka. Pôsobí mierne močopudne a má uvoľňujúce a upokojujúce účinky.

Paštrnák v kuchyni

Má všestranné využitie, podobne ako mrkva alebo petržlen. Pastinák je vhodnejšie konzumovať tepelne upravený, v tejto podobe je ľahšie stráviteľný. V kuchyni sa bežne používa do:
- šalátov,
- polievok,
- k prílohám,
-
na výrobu nátierok.
Konzumuje sa dušený, varený, pečený aj surový.

Kam ďalej?

Viac o výučbovej
aplikácii ZOF.

Otestujte svoju
nutričnú gramotnosť.

Pozrite sa na našu
ponuku kurzov.

Prečítajte si, ako naše kurzy
hodnotia absolventi.