Kurzy ATAC

Para orechy

Kategória: Orechy a semená / Orechy

Para orechy

Nutričné hodnoty (100 g):

Energia kcal

708 kcal

Energia kJ

2962 kJ

Bielkoviny

16 g

Sacharidy

5.5 g

Tuky

67 g

Vláknina

7.5 g

Hmotnostné pomery makroživín

Bielkoviny (16 g) Sacharidy (5.5 g) Tuky (67 g) Vláknina (7.5 g)

Energetické pomery makroživín

Bielkoviny (9.4 %) Sacharidy (3.2 %) Tuky (85.2 %) Vláknina (2.1 %)

Para orechy sú semená Juvie ztepilé (Bertholletia excelsa) - jedná sa o strom vysoký až 60 metrov, ktorý rastie v dažďových pralesoch Južnej Ameriky. Plodom sú cca 2 kilové kapsuly obsahujúce až 40 orechov svetlej farby s tenkou hnedou šupkou a sladkastej chuti.

Para orechy a zdravie

Orechy sú jedným z najbohatších zdrojov selénu. Tento minerál má spoločne s vitamínom E, ktorý je súčasťou týchto plodov, priamy vplyv na funkciu štítnej žľazy i srdcovo-cievny systém. Zaujímavé je aj zastúpenie vápnika a horčíka, ktoré ovplyvňujú správne fungovanie nervovej sústavy.
Para orechy majú nízku hodnotu glykemického indexu. Je to dôležitá informácia predovšetkým pre ľudí:
- s inzulínovou rezistenciou,
- postihnutých diabetom,
- v redukčných diétach.
Para orechy sú tiež bohatým zdrojom fytátov. Tieto antinutričné látky komplikujú vstrebávanie niektorých minerálov, je preto vhodné ich pred konzumáciou tepelne upravovať. Navyše by ich podiel v strave nemal byť príliš vysoký.

Para orechy v kuchyni

Para orechy môžeme jesť surové alebo použiť pri príprave:
- múčnikov,
- kaší,
- cukrovinky.
Po vylúpaní je vhodné ich spotrebovať čo najskôr, pre vysoký obsah tuku rýchlo žltnú. Z dôvodu vysokého obsahu fytátov a selénu je žiaduce ich konzumáciu obmedziť na primerané množstvo.

Kam ďalej?

Viac o výučbovej
aplikácii ZOF.

Otestujte svoju
nutričnú gramotnosť.

Pozrite sa na našu
ponuku kurzov.

Prečítajte si, ako naše kurzy
hodnotia absolventi.