Kurzy ATAC

Paprika sladká

Kategória: Korenie a ochucovadlá / Korenie

Paprika sladká

Nutričné hodnoty (100 g):

Energia kcal

485 kcal

Energia kJ

2030 kJ

Bielkoviny

13.3 g

Sacharidy

53.3 g

Tuky

20 g

Vláknina

13.3 g

Hmotnostné pomery makroživín

Bielkoviny (13.3 g) Sacharidy (53.3 g) Tuky (20 g) Vláknina (13.3 g)

Energetické pomery makroživín

Bielkoviny (11.5 %) Sacharidy (45.9 %) Tuky (37.1 %) Vláknina (5.5 %)

Na sušenie a následné mletie sa používajú zrelé plody papriky ročnej-koreninovej. Rozdiel medzi paprikou sladkou a pálivou je v obsahu kapsaicínu. Kapsaicín je alkaloid charakteristický ostrou chuťou a vyskytuje sa najviac v semenách a prepážkach plodu. Existuje rozsiahle množstvo typov a kultivanov papriky ročnej a podľa toho sa z nej vyrábajú rôzne druhy korenia. Najčastejšie sú ostré drobnoplodé papriky ročné.

Paprika pálivá a zdravie

Paprika ovplyvňuje činnosť čriev a pomáha k tráveniu - má vplyv na vylučovanie kyseliny soľnej a žalúdočných štiav. Má prekrvujúce účinky a hodí sa na liečbu artritických stavov a reumatizmu. Plody aj semená pálivých odrôd sú dobrým prostriedkom na zníženie rizika kardiovaskulárnych ochorení. Papriky so vyšším zastúpením kapsaicínu môžeme využiť pri prechladnutí aj na zamedzenie rozvoja črevných parazitov.

Paprika pálivá v kuchyni

Veľmi známa a obľúbená je v Maďarsku. Ďalej sa hojne používa v južnej Európe, kde sa priamo čerstvá pridáva do šalátov, nátierok alebo k mäsu. Pálivá paprika je neoddeliteľnou súčasťou mexickej kuchyne, kde je obľúbené udenie paprík alebo ostrá omáčka móle. Pridáva sa do pokrmov celá, drvená alebo ako prášok z celých plodov a semien. Na Blízkom východe je súčasťou zmesi baharát, v severnej Afrike zmesi berbera. Paprikou sladkou aj pálivou sa najčastejšie dochucujú omáčky, guláš alebo mäso. Má skvelé farbiace schopnosti, ktoré zapríčiňujú výraznú farbu niekoľkých koreniacich zmesí.

Kam ďalej?

Viac o výučbovej
aplikácii ZOF.

Otestujte svoju
nutričnú gramotnosť.

Pozrite sa na našu
ponuku kurzov.

Prečítajte si, ako naše kurzy
hodnotia absolventi.