Kurzy ATAC

Papája sušená

Kategória: Ovocie / Sušené

Papája sušená

Nutričné hodnoty (100 g):

Energia kcal

229 kcal

Energia kJ

958 kJ

Bielkoviny

2.5 g

Sacharidy

45 g

Tuky

0.8 g

Vláknina

11.5 g

Hmotnostné pomery makroživín

Bielkoviny (2.5 g) Sacharidy (45 g) Tuky (0.8 g) Vláknina (11.5 g)

Energetické pomery makroživín

Bielkoviny (4.6 %) Sacharidy (82.2 %) Tuky (3.1 %) Vláknina (10.1 %)

Papája je plod papáje obyčajnej (Carica papaya), pôvodne pochádzajúcej zo Strednej Ameriky. Rozmer podlhovastých plodov sa pohybuje od 15 do 50 cm, ich hmotnosť kolíše medzi 0,5 - 10 kg.

Papája sušená a zdravie

Sušená papája je bohatým zdrojom draslíka, plody majú preto vplyv na činnosť srdca a ciev. Je tiež bohatým zdrojom antioxidantov, najčastejšie sa uvádza vitamín C. Hodnota glykemického indexu je nízka. Je to dôležitá informácia predovšetkým pre ľudí:
- s inzulínovou rezistenciou,
- postihnutých diabetom,
- v redukčných diétach.
Plody obsahujú enzým papaín, ktorý napomáha štiepeniu bielkovín - konzumácia papáje tak napomáha tráveniu a vykazuje protizápalové účinky.

Papája sušená v kuchyni

Sušená papája sa bežne pridáva do:
- dezertov,
-
kaší,
- smoothie.

Kam ďalej?

Viac o výučbovej
aplikácii ZOF.

Otestujte svoju
nutričnú gramotnosť.

Pozrite sa na našu
ponuku kurzov.

Prečítajte si, ako naše kurzy
hodnotia absolventi.