Kurzy ATAC

Papája kandizovaná

Kategória: Ovocie / Kandované

Papája kandizovaná

Nutričné hodnoty (100 g):

Energia kcal

299 kcal

Energia kJ

1251 kJ

Bielkoviny

0.5 g

Sacharidy

70 g

Tuky

0.2 g

Vláknina

1.2 g

Hmotnostné pomery makroživín

Bielkoviny (0.5 g) Sacharidy (70 g) Tuky (0.2 g) Vláknina (1.2 g)

Energetické pomery makroživín

Bielkoviny (0.7 %) Sacharidy (97.9 %) Tuky (0.6 %) Vláknina (0.8 %)

Papája je plod papáje obyčajnej (Carica papaya), pôvodne pochádzajúcej zo Strednej Ameriky. Rozmer podlhovastých plodov sa pohybuje od 15 do 50 cm, ich hmotnosť kolíše medzi 0,5 - 10 kg. Kandizovanie je konzervačná úprava, pri ktorej sa ovocie varí a nechá dlhšiu dobu namáčať v cukornatom roztoku. Obsah cukru v potravine sa potom pohybuje okolo 70 %.

Kandizovaná papája a zdravie

Kandizované potraviny majú v porovnaní s čerstvými zdrojmi podstatne vyššiu hodnotu glykemického indexu aj nálože. Vďaka tomuto faktu by sa mali jeho konzumácii vyhýbať predovšetkým jedinci:
- s inzulínovou rezistenciou,
- postihnutí diabetom,
- v redukčných diétach.
Z dôvodu vysokého obsahu cukrov rastie aj celková hodnota obsahu energie. Kandizovanie potravín navyše výrazne znižuje nutričnú hodnotu. Konzumácia takýchto potravín by teda nemala byť súčasťou zdravého stravovania.

Kandizovaná papája v kuchyni

Kandizované ovocie sa najčastejšie používa pri výrobe cukroviniek, je možné ho konzumovať aj samostatne.

Kam ďalej?

Viac o výučbovej
aplikácii ZOF.

Otestujte svoju
nutričnú gramotnosť.

Pozrite sa na našu
ponuku kurzov.

Prečítajte si, ako naše kurzy
hodnotia absolventi.