Energia kcal
42 kcal
Energia kJ
176 kJ
Bielkoviny
0.5 g
Sacharidy
8 g
Tuky
0.2 g
Vláknina
2.3 g
Papája je plod papáje obyčajnej (Carica papaya), pôvodne pochádzajúcej zo Strednej Ameriky. Rozmer podlhovastých plodov sa pohybuje od 15 do 50 cm, ich hmotnosť kolíše medzi 0,5 - 10 kg.
Papája je bohatým zdrojom draslíka, plody majú preto vplyv na činnosť srdca a ciev. Je tiež bohatým zdrojom antioxidantov, najčastejšie sa uvádza vitamín C. Hodnota glykemického indexu je nízka. Je to dôležitá informácia predovšetkým pre ľudí:
- s inzulínovou rezistenciou,
- postihnutých diabetom,
- v redukčných diétach.
Plody obsahujú enzým papaín, ktorý napomáha štiepeniu bielkovín - konzumácia papáje tak napomáha tráveniu a vykazuje protizápalové účinky.
Plody papáje sa bežne konzumujú surové alebo v rôznych formách tepelných úprav, najčastejšie ako:
- kompót,
- surovina na výrobu marmelád a džemov,
- súčasť dezertov,
- surovina na výrobu zmrzlín,
- súčasť kaší a ovocných šalátov.
Používa sa aj na sušenie.
Viac o výučbovej
aplikácii ZOF.
Otestujte svoju
nutričnú gramotnosť.
Pozrite sa na našu
ponuku kurzov.
Prečítajte si, ako naše kurzy
hodnotia absolventi. p>