Kurzy ATAC

Papája čerstvá

Kategória: Ovocie / Čerstvé

Papája čerstvá

Nutričné hodnoty (100 g):

Energia kcal

42 kcal

Energia kJ

176 kJ

Bielkoviny

0.5 g

Sacharidy

8 g

Tuky

0.2 g

Vláknina

2.3 g

Hmotnostné pomery makroživín

Bielkoviny (0.5 g) Sacharidy (8 g) Tuky (0.2 g) Vláknina (2.3 g)

Energetické pomery makroživín

Bielkoviny (5 %) Sacharidy (79.8 %) Tuky (4.3 %) Vláknina (11 %)

Papája je plod papáje obyčajnej (Carica papaya), pôvodne pochádzajúcej zo Strednej Ameriky. Rozmer podlhovastých plodov sa pohybuje od 15 do 50 cm, ich hmotnosť kolíše medzi 0,5 - 10 kg.

Papája a zdravie

Papája je bohatým zdrojom draslíka, plody majú preto vplyv na činnosť srdca a ciev. Je tiež bohatým zdrojom antioxidantov, najčastejšie sa uvádza vitamín C. Hodnota glykemického indexu je nízka. Je to dôležitá informácia predovšetkým pre ľudí:
- s inzulínovou rezistenciou,
- postihnutých diabetom,
- v redukčných diétach.
Plody obsahujú enzým papaín, ktorý napomáha štiepeniu bielkovín - konzumácia papáje tak napomáha tráveniu a vykazuje protizápalové účinky.

Papája v kuchyni

Plody papáje sa bežne konzumujú surové alebo v rôznych formách tepelných úprav, najčastejšie ako:
- kompót,
- surovina na výrobu marmelád a džemov,
- súčasť dezertov,
- surovina na výrobu zmrzlín,
- súčasť kaší a ovocných šalátov.
Používa sa aj na sušenie.

Kam ďalej?

Viac o výučbovej
aplikácii ZOF.

Otestujte svoju
nutričnú gramotnosť.

Pozrite sa na našu
ponuku kurzov.

Prečítajte si, ako naše kurzy
hodnotia absolventi.