Kurzy ATAC

Ovsený bulgur

Kategória: Obilniny lepkové / Zrná

Ovsený bulgur

Nutričné hodnoty (100 g):

Energia kcal

428 kcal

Energia kJ

1791 kJ

Bielkoviny

13 g

Sacharidy

70 g

Tuky

7 g

Vláknina

9 g

Hmotnostné pomery makroživín

Bielkoviny (13 g) Sacharidy (70 g) Tuky (7 g) Vláknina (9 g)

Energetické pomery makroživín

Bielkoviny (12.7 %) Sacharidy (68.4 %) Tuky (14.7 %) Vláknina (4.2 %)

Ovsený bulgur je označenie pre naklíčené, usušené, nahrubo rozomleté a predvarené zrná ovsa (Avena). Bulgur má svoj pôvod v Stredomorí, na Strednom východe, v Turecku av Indii. Dnes je obľúbeným a tradičným pokrmom prevažne na Blízkom východe. Má príjemnú obilnú vôňu a mierne orieškovú chuť.

Ovsený bulgur a zdravie

Ovsený bulgur je zdrojom lepku, nie je preto vhodný pre jedincov s akoukoľvek formou neznášanlivosťou či alergiou na lepok. Nie je teda súčasťou bezlepkového spôsobu stravovania. Je dobrým zdrojom vlákniny, v tomto smere má u zdravých jedincov pozitívny vplyv na črevný trakt.
Bulgur má nízku hodnotu glykemického indexu. Je to dôležitá informácia predovšetkým pre ľudí:
- s inzulínovou rezistenciou,
- postihnuté diabetom,
- v redukčných diétach.

Ovsený bulgur v kuchyni

Bulgur je už predvarený, jeho použitie v kuchyni je teda jednoduché a časovo nenáročné. Môže sa povariť, ale stačí ho zaliať horúcou vodou a pod pokrievkou nechať napučať. Bulgur je známy vďaka svojmu uplatneniu v libanonskom šaláte tabbouleh či v jedlách ako pilaf alebo falafel. V iných kuchyniach sa používa ako:
- príloha,
- do fašírok,
- do polievok,
- ako základ rizota či šalátov.

Kam ďalej?

Viac o výučbovej
aplikácii ZOF.

Otestujte svoju
nutričnú gramotnosť.

Pozrite sa na našu
ponuku kurzov.

Prečítajte si, ako naše kurzy
hodnotia absolventi.