Kurzy ATAC

Ovos naklíčený

Kategória: Obilniny lepkové / Naklíčené

Ovos naklíčený

Nutričné hodnoty (100 g):

Energia kcal

171 kcal

Energia kJ

714 kJ

Bielkoviny

8 g

Sacharidy

23 g

Tuky

3 g

Vláknina

7 g

Hmotnostné pomery makroživín

Bielkoviny (8 g) Sacharidy (23 g) Tuky (3 g) Vláknina (7 g)

Energetické pomery makroživín

Bielkoviny (19.6 %) Sacharidy (56.4 %) Tuky (15.8 %) Vláknina (8.2 %)

Jedná sa o naklíčené zrná ovsa (Avena), ktorý patrí k najrozšírenejším obilninám mierneho pásma. Jedná sa o obilie veľmi bohaté na živiny. Kultúrnym druhom je ovos siaty (Avena sativa), ktorý je najmladšou obilovinou. Ovos sa pestuje predovšetkým pre zrno, z ktorého ďalej získavame ovsené vločky, krupicu a múku, z ktorej sa pripravujú rôzne druhy pečiva.

Naklíčený ovos a zdravie

Naklíčený ovos je – rovnako ako ostatné naklíčené potraviny – bohatým zdrojom mikroživín – vitamínov, minerálnych látok, antioxidantov. Proces naklíčenia vedľa navyšovania nutričnej hodnoty potraviny, súčasne znižuje podiel antinutričných látok. Pred tepelnou prípravou naklíčených potravín sa tak väčšinou neuprednostňuje ich namáčanie. Naklíčený ovos je tiež bohatým zdrojom bielkovín, vlákniny, draslíka, horčíka a fosforu, nutrične ho preto môžeme považovať za atraktívnu potravinu. Obsahuje malé množstvo lepku, nie je preto vhodná pre jedincov s akoukoľvek formou neznášanlivosti či alergií na lepok. Nie je teda súčasťou bezlepkového spôsobu stravovania. Naklíčené semená majú nízku hodnotu glykemického indexu. Je to dôležitá informácia predovšetkým pre ľudí:
- s inzulínovou rezistenciou,
- postihnutých diabetom,
- v redukčných diétach.

Naklíčený ovos v kuchyni

Príprava naklíčených zŕn ovsa je jednoduchá - semená necháme 8-10 hodín namočené vo vode, potom vodu zlejeme, zrná prepláchneme a necháme 3-6 dní naklíčiť v nakličovacej miske. Počas naklíčenia je vhodné semienka raz až dvakrát denne prepláchnuť.
V kuchyni má pestré využitie:
- do polievok,
- súčasť šalátov,
- na výrobu nátierok,
- súčasť smoothie,
- na lisovanie štiav,
- ako hlavný chod.
Patrí medzi potraviny hojne používané vo vegetariánskej kuchyni.

Kam ďalej?

Viac o výučbovej
aplikácii ZOF.

Otestujte svoju
nutričnú gramotnosť.

Pozrite sa na našu
ponuku kurzov.

Prečítajte si, ako naše kurzy
hodnotia absolventi.