Kurzy ATAC

Ovos

Kategória: Obilniny lepkové / Zrná

Ovos

Nutričné hodnoty (100 g):

Energia kcal

432 kcal

Energia kJ

1808 kJ

Bielkoviny

16.9 g

Sacharidy

66.3 g

Tuky

7 g

Vláknina

10.6 g

Hmotnostné pomery makroživín

Bielkoviny (16.9 g) Sacharidy (66.3 g) Tuky (7 g) Vláknina (10.6 g)

Energetické pomery makroživín

Bielkoviny (16.4 %) Sacharidy (64.2 %) Tuky (14.6 %) Vláknina (4.9 %)

Ovos (Avena) patrí k najrozšírenejším obilninám mierneho pásma. Jedná sa o obilie veľmi bohaté na živiny. Kultúrnym druhom je ovos siaty (Avena sativa), ktorý je najmladšou obilovinou. Hlavnými producentmi sú EÚ (Veľká Británia, Poľsko), Rusko a Kanada. Ovos sa pestuje predovšetkým pre zrno, z ktorého ďalej získavame ovsené vločky, krupicu a múku, z ktorej sa pripravujú rôzne druhy pečiva.

Ovos a zdravie

Ovos obsahuje lepok, nie je teda vhodný pre bezlepkovú diétu. Zrná sú bohatým zdrojom nerozpustných foriem vlákniny, ktorá vo väčšom množstve môže dráždiť črevný trakt. Zaujímavým prínosom je obsah beta glukánov, ktoré majú pozitívny vplyv na imunitný systém.
V oblasti obilnín sú tiež významným zdrojom horčíka. Zrná majú nízku hodnotu glykemického indexu. Je to dôležitá informácia predovšetkým pre ľudí:
- s inzulínovou rezistenciou,
- postihnutých diabetom,
- v redukčných diétach.

Ovos v kuchyni

Zrná ovsa sa najčastejšie používajú:
- ako príloha,
- na výrobu vločiek,
- na výrobu múky,
- na prípravu pečiva,
- na výrobu cestovín, kaší, mlieka.
Je vhodný pre naklíčovanie, čím sa zvýši jeho nutričná hodnota - klíčky sú výborným spestrením polievok, šalátov alebo nátierok. Celé zrná obsahujú vyšší podiel nerozpustných foriem vlákniny, pri ich spracovaní v kuchyni je potrebné ich dôkladne variť (minimálne 25 minút). Výhodnejšia je príprava v tlakovom hrnci, kde takto pripravené zrná sú ľahšie stráviteľné.

Kam ďalej?

Viac o výučbovej
aplikácii ZOF.

Otestujte svoju
nutričnú gramotnosť.

Pozrite sa na našu
ponuku kurzov.

Prečítajte si, ako naše kurzy
hodnotia absolventi.