Kategória: Obilniny lepkové / Zrná
Energia kcal
432 kcal
Energia kJ
1808 kJ
Bielkoviny
16.9 g
Sacharidy
66.3 g
Tuky
7 g
Vláknina
10.6 g
Ovos (Avena) patrí k najrozšírenejším obilninám mierneho pásma. Jedná sa o obilie veľmi bohaté na živiny. Kultúrnym druhom je ovos siaty (Avena sativa), ktorý je najmladšou obilovinou. Hlavnými producentmi sú EÚ (Veľká Británia, Poľsko), Rusko a Kanada. Ovos sa pestuje predovšetkým pre zrno, z ktorého ďalej získavame ovsené vločky, krupicu a múku, z ktorej sa pripravujú rôzne druhy pečiva.
Ovos obsahuje lepok, nie je teda vhodný pre bezlepkovú diétu. Zrná sú bohatým zdrojom nerozpustných foriem vlákniny, ktorá vo väčšom množstve môže dráždiť črevný trakt. Zaujímavým prínosom je obsah beta glukánov, ktoré majú pozitívny vplyv na imunitný systém.
V oblasti obilnín sú tiež významným zdrojom horčíka. Zrná majú nízku hodnotu glykemického indexu. Je to dôležitá informácia predovšetkým pre ľudí:
- s inzulínovou rezistenciou,
- postihnutých diabetom,
- v redukčných diétach.
Zrná ovsa sa najčastejšie používajú:
- ako príloha,
- na výrobu vločiek,
- na výrobu múky,
- na prípravu pečiva,
- na výrobu cestovín, kaší, mlieka.
Je vhodný pre naklíčovanie, čím sa zvýši jeho nutričná hodnota - klíčky sú výborným spestrením polievok, šalátov alebo nátierok. Celé zrná obsahujú vyšší podiel nerozpustných foriem vlákniny, pri ich spracovaní v kuchyni je potrebné ich dôkladne variť (minimálne 25 minút). Výhodnejšia je príprava v tlakovom hrnci, kde takto pripravené zrná sú ľahšie stráviteľné.
Viac o výučbovej
aplikácii ZOF.
Otestujte svoju
nutričnú gramotnosť.
Pozrite sa na našu
ponuku kurzov.
Prečítajte si, ako naše kurzy
hodnotia absolventi. p>