Kurzy ATAC

Ovocie zmes zavarené

Kategória: Ovocie / Zavarené

Ovocie zmes zavarené

Nutričné hodnoty (100 g):

Energia kcal

92 kcal

Energia kJ

384 kJ

Bielkoviny

0.3 g

Sacharidy

20 g

Tuky

0.1 g

Vláknina

3 g

Hmotnostné pomery makroživín

Bielkoviny (0.3 g) Sacharidy (20 g) Tuky (0.1 g) Vláknina (3 g)

Energetické pomery makroživín

Bielkoviny (1.4 %) Sacharidy (91.1 %) Tuky (1 %) Vláknina (6.5 %)

Ovocie zavarené zmes a zdravie

Pri zaváraní ovocia sa bežne používa cukor. Je síce možné ovocie zavárať aj bez jeho pridania, v prevažnej väčšine prípadov sa tak ale nedeje. Energetická hodnota zavareniny je tak omnoho väčšia, než je tomu u surového ovocia, to isté platí aj o glykemickom indexe. Je to dôležitá informácia predovšetkým pre ľudí:
- s inzulínovou rezistenciou,
- postihnutých diabetom,
- v redukčných diétach.
Surové ovocie je bohatým zdrojom draslíka, jeho podiel v zaváraninách sa ale znižuje.

Ovocie zavarené zmes v kuchyni

Zavarené ovocie sa bežne konzumuje:
- samotné,
- ako súčasť kompótových zmesí a ovocných šalátov,
- spoločne s dezertmi,
- ako súčasť kaší.

Kam ďalej?

Viac o výučbovej
aplikácii ZOF.

Otestujte svoju
nutričnú gramotnosť.

Pozrite sa na našu
ponuku kurzov.

Prečítajte si, ako naše kurzy
hodnotia absolventi.