Kurzy ATAC

Oregano čerstvé

Kategória: Korenie a ochucovadlá / Korenie

Oregano čerstvé

Nutričné hodnoty (100 g):

Energia kcal

463 kcal

Energia kJ

1936 kJ

Bielkoviny

10 g

Sacharidy

60 g

Tuky

10 g

Vláknina

40 g

Hmotnostné pomery makroživín

Bielkoviny (10 g) Sacharidy (60 g) Tuky (10 g) Vláknina (40 g)

Energetické pomery makroživín

Bielkoviny (9 %) Sacharidy (54.2 %) Tuky (19.5 %) Vláknina (17.3 %)

Oregano je korenie z byliny Dobromyseľ obyčajná. Má podobne výraznú chuť ako majorán. Oregano pochádza zo subtropického a mierneho pásu Ázie a Európy. Pestuje sa prevažne v Stredozemí a na Blízkom východe. Vyskytuje sa ale aj na Kanárskych ostrovoch, v nižších polohách Himaláje či v južnej Číne. Najčastejšie sa používa sušená vňať aj s kvetmi, drhnutá, celá alebo mletá. Kvalitné sušené oregano môže rozpoznať podľa šedozelenej farby lístia a horkastej chuti.

Oregano a zdravie

Zvyšuje vylučovanie žlče a pomáha pri poruchách trávenia. Má upokojujúce účinky, uvoľňuje kŕče hladkého svalstva a uľahčuje odkašliavanie.
Používa sa tiež pri zápaloch ústnej dutiny.

Oregano v kuchyni

Oregano je typické pre taliansku, francúzsku, španielsku, mexickú kuchyňu. Ďalej je pridávané do špecifických jedál v Grécku, Amerike, Ázii alebo v severnej Afrike. Najčastejšie sa používa pri príprave pizze a cestovín. Môžeme ju ochutiť:
-
zeleninové šaláty,
-
syry,
-
mäsa,
-
ryby,
-
strukovinové aj paradajkové pokrmy.
Je tiež súčasťou
provensálskeho korenia alebo niektorých druhov chilli. Chuť oregana sa rozvinie až pri tepelnej úprave. Môžeme použiť čerstvé lístky, na dlhšie skladovanie je vhodné listy usušiť alebo zamraziť.

Kam ďalej?

Viac o výučbovej
aplikácii ZOF.

Otestujte svoju
nutričnú gramotnosť.

Pozrite sa na našu
ponuku kurzov.

Prečítajte si, ako naše kurzy
hodnotia absolventi.