Kategória: Tuky a oleje / Rastlinné
Energia kcal
900 kcal
Energia kJ
3766 kJ
Bielkoviny
0 g
Sacharidy
0 g
Tuky
100 g
Vláknina
0 g
Olej z čiernych ríbezlí je získavaný lisovaním semien čiernych ríbezlí (Ribes nigrum ). Ide o ovocný ker produkujúci relatívne malé plody s veľkosťou približne 0,5 cm, ktoré rastú na stopke v trsoch. Farba ovocia je čierna, bobule majú charakteristicky sladkokyslú chuť. Pôvodne pochádza zo severnej Európy a Ázie.
Olej z čiernych ríbezlí je pomerne bohatým zdrojom omega-3 tukov (kyseliny alfa linolénovej), navyše vo veľmi priaznivom pomere voči omega-6 tukom. V tomto zložení má olej významný vplyv na funkciu srdcovo-cievneho systému a nervovej sústavy.
Olej z čiernych ríbezlí má veľmi nízky bod prepálenia, je preto odporúčaný výhradne pre studenú kuchyňu. Má svetlú, mierne žltkastú až žltú farbu.
Používa sa:
- na ochutenie šalátov,
- na prípravu dresingov,
- ako súčasť zálievok,
- na ochutenie cestovín,
- pri výrobe nátierok,
- pri príprave majonéz,
- na výrobu omáčok,
- na prípravu múčnikov,
- na ochutenie kaší.
Viac o výučbovej
aplikácii ZOF.
Otestujte svoju
nutričnú gramotnosť.
Pozrite sa na našu
ponuku kurzov.
Prečítajte si, ako naše kurzy
hodnotia absolventi. p>