Kurzy ATAC

Olej z čiernych ríbezlí

Kategória: Tuky a oleje / Rastlinné

Olej z čiernych ríbezlí

Nutričné hodnoty (100 ml):

Energia kcal

900 kcal

Energia kJ

3766 kJ

Bielkoviny

0 g

Sacharidy

0 g

Tuky

100 g

Vláknina

0 g

Hmotnostné pomery makroživín

Bielkoviny (0 g) Sacharidy (0 g) Tuky (100 g) Vláknina (0 g)

Energetické pomery makroživín

Bielkoviny (0 %) Sacharidy (0 %) Tuky (100 %) Vláknina (0 %)

Olej z čiernych ríbezlí je získavaný lisovaním semien čiernych ríbezlí (Ribes nigrum ). Ide o ovocný ker produkujúci relatívne malé plody s veľkosťou približne 0,5 cm, ktoré rastú na stopke v trsoch. Farba ovocia je čierna, bobule majú charakteristicky sladkokyslú chuť. Pôvodne pochádza zo severnej Európy a Ázie.

Olej z čiernych ríbezlí a zdravie

Olej z čiernych ríbezlí je pomerne bohatým zdrojom omega-3 tukov (kyseliny alfa linolénovej), navyše vo veľmi priaznivom pomere voči omega-6 tukom. V tomto zložení má olej významný vplyv na funkciu srdcovo-cievneho systému a nervovej sústavy.

Olej z čiernych ríbezlí v kuchyni

Olej z čiernych ríbezlí má veľmi nízky bod prepálenia, je preto odporúčaný výhradne pre studenú kuchyňu. Má svetlú, mierne žltkastú až žltú farbu.
Používa sa:
- na ochutenie šalátov,
- na prípravu dresingov,
- ako súčasť zálievok,
- na ochutenie cestovín,
- pri výrobe nátierok,
- pri príprave majonéz,
- na výrobu omáčok,
- na prípravu múčnikov,
- na ochutenie kaší.

Kam ďalej?

Viac o výučbovej
aplikácii ZOF.

Otestujte svoju
nutričnú gramotnosť.

Pozrite sa na našu
ponuku kurzov.

Prečítajte si, ako naše kurzy
hodnotia absolventi.