Kategória: Tuky a oleje / Rastlinné
Energia kcal
891 kcal
Energia kJ
3728 kJ
Bielkoviny
0 g
Sacharidy
0 g
Tuky
99 g
Vláknina
0 g
Tekvicový olej je získavaný lisovaním semien tekvice obyčajnej (Cucurbita pepo). Semienka šedozelenej farby, ktoré sa musia vylúpnuť z bielej šupky, majú sladkastú, orieškovú chuť.
Tekvicový olej obsahuje vyvážené pomery mastných kyselín (nasýtené, mono- a polynenasýtené), ktoré v tomto zastúpení majú významný vplyv na funkciu srdcovo-cievneho systému a nervovej sústavy. Významný je aj podiel zinku, ktorý zvyšuje antioxidačnú kapacitu organizmu, u mužskej populácie má navyše pozitívny vplyv na funkciu prostaty.
Tekvicový olej sa odporúča predovšetkým pre studenú kuchyňu. Má svetlú, mierne žltkastú až žltú farbu.
Používa sa:
- na ochutenie šalátov,
- na prípravu dresingov,
- ako súčasť zálievok,
- na ochutenie cestovín,
- pri výrobe nátierok,
- pri príprave majonéz,
- na výrobu omáčok,
- na prípravu múčnikov,
- na ochutenie kaší.
Viac o výučbovej
aplikácii ZOF.
Otestujte svoju
nutričnú gramotnosť.
Pozrite sa na našu
ponuku kurzov.
Prečítajte si, ako naše kurzy
hodnotia absolventi. p>