Kurzy ATAC

Olej tekvicový

Kategória: Tuky a oleje / Rastlinné

Olej tekvicový

Nutričné hodnoty (100 ml):

Energia kcal

891 kcal

Energia kJ

3728 kJ

Bielkoviny

0 g

Sacharidy

0 g

Tuky

99 g

Vláknina

0 g

Hmotnostné pomery makroživín

Bielkoviny (0 g) Sacharidy (0 g) Tuky (99 g) Vláknina (0 g)

Energetické pomery makroživín

Bielkoviny (0 %) Sacharidy (0 %) Tuky (100 %) Vláknina (0 %)

Tekvicový olej je získavaný lisovaním semien tekvice obyčajnej (Cucurbita pepo). Semienka šedozelenej farby, ktoré sa musia vylúpnuť z bielej šupky, majú sladkastú, orieškovú chuť.

Tekvicový olej a zdravie

Tekvicový olej obsahuje vyvážené pomery mastných kyselín (nasýtené, mono- a polynenasýtené), ktoré v tomto zastúpení majú významný vplyv na funkciu srdcovo-cievneho systému a nervovej sústavy. Významný je aj podiel zinku, ktorý zvyšuje antioxidačnú kapacitu organizmu, u mužskej populácie má navyše pozitívny vplyv na funkciu prostaty.

Tekvicový olej v kuchyni

Tekvicový olej sa odporúča predovšetkým pre studenú kuchyňu. Má svetlú, mierne žltkastú až žltú farbu.
Používa sa:
- na ochutenie šalátov,
- na prípravu dresingov,
- ako súčasť zálievok,
- na ochutenie cestovín,
- pri výrobe nátierok,
- pri príprave majonéz,
- na výrobu omáčok,
- na prípravu múčnikov,
- na ochutenie kaší.

Kam ďalej?

Viac o výučbovej
aplikácii ZOF.

Otestujte svoju
nutričnú gramotnosť.

Pozrite sa na našu
ponuku kurzov.

Prečítajte si, ako naše kurzy
hodnotia absolventi.