Kurzy ATAC

Olej požltový

Kategória: Tuky a oleje / Rastlinné

Olej požltový

Nutričné hodnoty (100 ml):

Energia kcal

900 kcal

Energia kJ

3766 kJ

Bielkoviny

0 g

Sacharidy

0 g

Tuky

100 g

Vláknina

0 g

Hmotnostné pomery makroživín

Bielkoviny (0 g) Sacharidy (0 g) Tuky (100 g) Vláknina (0 g)

Energetické pomery makroživín

Bielkoviny (0 %) Sacharidy (0 %) Tuky (100 %) Vláknina (0 %)

Svetlicový olej (označovaný tiež ako saflorový alebo bodliakový) je získavaný lisovaním semien bodliaka svetlice farbiarskej (Carthamus tinctorius). Svetlice farbiarska alebo saflor je kultúrna rastlina pochádzajúca z východnej Indie. Bola známa už v starom Egypte, Grécku i Rímu. V súčasnosti je najviac rozšírená v strednej Ázii, Indii a Stredomorí. Komerčne sa pestuje pre olej, z ktorého sa pre doplnkovú výživu vyrába konjugovaná kyselina linolová (CLA), najčastejšie určená na chudnutie alebo podporu športového výkonu.

Svetlicový olej a zdravie

Saflorový olej má vysoký obsah omega-6 nenasýtených mastných kyselín, najviac zastúpená je kyselina linolová (až 80 %). Olej lisovaný za studena sa používa ako súčasť liečebných postupov vedúce k potlačovaniu zápalov alebo harmonizácii hormonálnej regulácie u žien.

Svetlicový olej v kuchyni

Saflorový olej má nízky bod prepálenia, preto sa odporúča výhradne pre studenú kuchyňu. Má svetlú, mierne žltkastú až žltú farbu.
Používa sa:
- na ochutenie šalátov,
- na prípravu dresingov,
- ako súčasť zálievok,
- na ochutenie cestovín,
- pri výrobe nátierok,
- pri príprave majonéz,
- na výrobu omáčok,
- na prípravu múčnikov,
- na ochutenie kaší.

Kam ďalej?

Viac o výučbovej
aplikácii ZOF.

Otestujte svoju
nutričnú gramotnosť.

Pozrite sa na našu
ponuku kurzov.

Prečítajte si, ako naše kurzy
hodnotia absolventi.