Kurzy ATAC

Olej mandľový

Kategória: Tuky a oleje / Rastlinné

Olej mandľový

Nutričné hodnoty (100 ml):

Energia kcal

855 kcal

Energia kJ

3578 kJ

Bielkoviny

0 g

Sacharidy

0 g

Tuky

95 g

Vláknina

0 g

Hmotnostné pomery makroživín

Bielkoviny (0 g) Sacharidy (0 g) Tuky (95 g) Vláknina (0 g)

Energetické pomery makroživín

Bielkoviny (0 %) Sacharidy (0 %) Tuky (100 %) Vláknina (0 %)

Mandľový olej je získavaný lisovaním plodov Mandlone obyčajnej (Prunus dulcis). Jedná sa o kôstkovicu pochádzajúcu z Afriky a Ázie, odkiaľ bola rozšírená do teplých oblastí celého sveta. Najväčším producentom sú USA.

Mandľový olej a zdravie

Mandľový olej je jedným z najbohatších zdrojov omega-9 tukov, zastupuje aj významné množstvo vitamínu E. Vďaka tomu má konzumácia tohto oleja významný vplyv na funkciu srdcovo-cievneho systému a nervovú sústavu.

Mandľový olej v kuchyni

Mandľový olej sa najčastejšie používa v studenej kuchyni:
- na ochutenie šalátov,
- na prípravu dresingov,
- ako súčasť zálievok,
- na ochutenie cestovín,
- pri výrobe nátierok,
- pri príprave majonéz,
- na výrobu omáčok,
- na prípravu múčnikov,
- na ochutenie kaší.

Kam ďalej?

Viac o výučbovej
aplikácii ZOF.

Otestujte svoju
nutričnú gramotnosť.

Pozrite sa na našu
ponuku kurzov.

Prečítajte si, ako naše kurzy
hodnotia absolventi.