Kategória: Tuky a oleje / Rastlinné
Energia kcal
855 kcal
Energia kJ
3578 kJ
Bielkoviny
0 g
Sacharidy
0 g
Tuky
95 g
Vláknina
0 g
Mandľový olej je získavaný lisovaním plodov Mandlone obyčajnej (Prunus dulcis). Jedná sa o kôstkovicu pochádzajúcu z Afriky a Ázie, odkiaľ bola rozšírená do teplých oblastí celého sveta. Najväčším producentom sú USA.
Mandľový olej je jedným z najbohatších zdrojov omega-9 tukov, zastupuje aj významné množstvo vitamínu E. Vďaka tomu má konzumácia tohto oleja významný vplyv na funkciu srdcovo-cievneho systému a nervovú sústavu.
Mandľový olej sa najčastejšie používa v studenej kuchyni:
- na ochutenie šalátov,
- na prípravu dresingov,
- ako súčasť zálievok,
- na ochutenie cestovín,
- pri výrobe nátierok,
- pri príprave majonéz,
- na výrobu omáčok,
- na prípravu múčnikov,
- na ochutenie kaší.
Viac o výučbovej
aplikácii ZOF.
Otestujte svoju
nutričnú gramotnosť.
Pozrite sa na našu
ponuku kurzov.
Prečítajte si, ako naše kurzy
hodnotia absolventi. p>