Kurzy ATAC

Olej ľanový

Kategória: Tuky a oleje / Rastlinné

Olej ľanový

Nutričné hodnoty (100 ml):

Energia kcal

860 kcal

Energia kJ

3595 kJ

Bielkoviny

1 g

Sacharidy

0 g

Tuky

95 g

Vláknina

0 g

Hmotnostné pomery makroživín

Bielkoviny (1 g) Sacharidy (0 g) Tuky (95 g) Vláknina (0 g)

Energetické pomery makroživín

Bielkoviny (0.5 %) Sacharidy (0 %) Tuky (99.5 %) Vláknina (0 %)

Ľanový olej je získavaný lisovaním semien ľanu siateho (Linum usitatissimum), ktorý pochádza pôvodne z Indie a Stredomoria. Potenciál tejto rastliny využívali už v starovekom Egypte.

Ľanový olej a zdravie

Ľanový olej je jedným z najbohatších zdrojov omega-3 tukov (kyseliny alfa linolénovej), ktoré majú významný vplyv na funkciu srdcovo-cievneho systému a nervovej sústavy.

Ľanový olej v kuchyni

Ľanový olej má veľmi nízky bod prepálenia, preto sa odporúča výhradne pre studenú kuchyňu. Má svetlú, mierne žltkastú až žltú farbu.
Používa sa:
- na ochutenie šalátov,
- na prípravu dresingov,
- ako súčasť zálievok,
- na ochutenie cestovín,
- pri výrobe nátierok,
- pri príprave majonéz,
- na výrobu omáčok,
- na prípravu múčnikov,
- na ochutenie kaší.

Kam ďalej?

Viac o výučbovej
aplikácii ZOF.

Otestujte svoju
nutričnú gramotnosť.

Pozrite sa na našu
ponuku kurzov.

Prečítajte si, ako naše kurzy
hodnotia absolventi.