Kategória: Tuky a oleje / Rastlinné
Energia kcal
860 kcal
Energia kJ
3595 kJ
Bielkoviny
1 g
Sacharidy
0 g
Tuky
95 g
Vláknina
0 g
Ľanový olej je získavaný lisovaním semien ľanu siateho (Linum usitatissimum), ktorý pochádza pôvodne z Indie a Stredomoria. Potenciál tejto rastliny využívali už v starovekom Egypte.
Ľanový olej je jedným z najbohatších zdrojov omega-3 tukov (kyseliny alfa linolénovej), ktoré majú významný vplyv na funkciu srdcovo-cievneho systému a nervovej sústavy.
Ľanový olej má veľmi nízky bod prepálenia, preto sa odporúča výhradne pre studenú kuchyňu. Má svetlú, mierne žltkastú až žltú farbu.
Používa sa:
- na ochutenie šalátov,
- na prípravu dresingov,
- ako súčasť zálievok,
- na ochutenie cestovín,
- pri výrobe nátierok,
- pri príprave majonéz,
- na výrobu omáčok,
- na prípravu múčnikov,
- na ochutenie kaší.
Viac o výučbovej
aplikácii ZOF.
Otestujte svoju
nutričnú gramotnosť.
Pozrite sa na našu
ponuku kurzov.
Prečítajte si, ako naše kurzy
hodnotia absolventi. p>