Kategória: Tuky a oleje / Rastlinné
Energia kcal
891 kcal
Energia kJ
3728 kJ
Bielkoviny
0 g
Sacharidy
0 g
Tuky
99 g
Vláknina
0 g
Avokádový olej je získavaný lisovaním plodu hruškovca prelahodného (Persea americana). Názov tohto ovocia je odvodený od aztéckeho ahuacalt.
Avokádový olej obsahuje vysoký podiel mononenasýtených mastných kyselín, jeho nutričný profil je veľmi podobný olivému.
Nerafinovaný avokádový olej má pomerne nízky bod prepálenia, preto sa odporúča výhradne pre studenú kuchyňu. Má svetlú, mierne žltkastú až žltú farbu. Používa sa:
- na ochutenie šalátov,
- na prípravu dresingov,
- ako súčasť zálievok,
- na ochutenie cestovín,
- pri výrobe nátierok,
- pri príprave majonéz,
- na výrobu omáčok,
- na prípravu múčnikov,
- na ochutenie kaší.
Viac o výučbovej
aplikácii ZOF.
Otestujte svoju
nutričnú gramotnosť.
Pozrite sa na našu
ponuku kurzov.
Prečítajte si, ako naše kurzy
hodnotia absolventi. p>