Kategória: Korenie a ochucovadlá / Ocoty
Energia kcal
189 kcal
Energia kJ
789 kJ
Bielkoviny
0.8 g
Sacharidy
40 g
Tuky
2 g
Vláknina
0 g
Balsamikový ocot (aceto balsamico) je svetovo známa delikatesa pochádzajúca z Talianska. Známa vinárska oblasť Modena ho produkuje už takmer 900 rokov. Vyrába sa varením hroznovej šťavy z bieleho i červeného hrozna. Potom je uskladnený v sudoch na minimálnu dobu 10-12 rokov. Doba zrenia ovplyvňuje chuť a farbu octu.
Balsamikový ocot obsahuje množstvo dôležitých minerálov - sodík, draslík, vápnik, horčík. Z dôvodu nízkeho množstva octu, ktoré sa v kuchyni používa, nie je ale toto ochucovadlo nijako významným zdrojom týchto prvkov pre organizmus. Zaradením octu do jedálnička okrem zvýraznenia chuti pokrmu predovšetkým podporíme trávenie.
Tepelnou úpravou stráca balzamikový ocot svoju typickú kyslosť, preto je vhodné ho použiť až na konci varenia alebo v studenej kuchyni.
Najčastejšie sa používa:
- na prípravu šalátov,
- na ochutenie syrových špecialít,
- na výrobu dresingov,
- na dochutenie mäsa a rýb,
- na zahustenie omáčok,
- na ochutenie zemiakových šalátov či rizota.
Viac o výučbovej
aplikácii ZOF.
Otestujte svoju
nutričnú gramotnosť.
Pozrite sa na našu
ponuku kurzov.
Prečítajte si, ako naše kurzy
hodnotia absolventi. p>