Kurzy ATAC

Ocot balzamikový biely

Kategória: Korenie a ochucovadlá / Ocoty

Ocot balzamikový biely

Nutričné hodnoty (100 ml):

Energia kcal

189 kcal

Energia kJ

789 kJ

Bielkoviny

0.8 g

Sacharidy

40 g

Tuky

2 g

Vláknina

0 g

Hmotnostné pomery makroživín

Bielkoviny (0.8 g) Sacharidy (40 g) Tuky (2 g) Vláknina (0 g)

Energetické pomery makroživín

Bielkoviny (1.8 %) Sacharidy (88.7 %) Tuky (9.5 %) Vláknina (0 %)

Balsamikový ocot (aceto balsamico) je svetovo známa delikatesa pochádzajúca z Talianska. Známa vinárska oblasť Modena ho produkuje už takmer 900 rokov. Vyrába sa varením hroznovej šťavy z bieleho hrozna. Potom je uskladnený v sudoch na minimálnu dobu 10-12 rokov. Doba zrenia ovplyvňuje chuť a farbu octu.

Ocot balzamikový biely a zdravie

Balsamikový ocot obsahuje množstvo dôležitých minerálov - sodík, draslík, vápnik, horčík. Z dôvodu nízkeho množstva octu, ktoré sa v kuchyni používa, nie je ale toto ochucovadlo nijako významným zdrojom týchto prvkov pre organizmus. Zaradením octu do jedálnička okrem zvýraznenia chuti pokrmu predovšetkým podporíme trávenie.

Ocot balzamikový biely v kuchyni

Tepelnou úpravou stráca balzamikový ocot svoju typickú kyslosť, preto je vhodné ho použiť až na konci varenia alebo v studenej kuchyni.
Najčastejšie sa používa:
- na prípravu šalátov,
- na ochutenie syrových špecialít,
- na výrobu dresingov,
- na dochutenie mäsa a rýb,
- na zahustenie omáčok,
- na ochutenie zemiakových šalátov či rizota.

Kam ďalej?

Viac o výučbovej
aplikácii ZOF.

Otestujte svoju
nutričnú gramotnosť.

Pozrite sa na našu
ponuku kurzov.

Prečítajte si, ako naše kurzy
hodnotia absolventi.