Kurzy ATAC

Nové korenie

Kategória: Korenie a ochucovadlá / Korenie

Nové korenie

Nutričné hodnoty (100 g):

Energia kcal

504 kcal

Energia kJ

2109 kJ

Bielkoviny

26.7 g

Sacharidy

30 g

Tuky

26.7 g

Vláknina

13.3 g

Hmotnostné pomery makroživín

Bielkoviny (26.7 g) Sacharidy (30 g) Tuky (26.7 g) Vláknina (13.3 g)

Energetické pomery makroživín

Bielkoviny (22.1 %) Sacharidy (24.9 %) Tuky (47.7 %) Vláknina (5.3 %)

Nové korenie sú plody stredoamerického stromu pimentovníka pravého, ktorý je botanicky príbuzný s myrtou alebo klinčekovcom. Môže dorastať až do 15 metrov. Plody sa zbierajú tesne pred dozretím a následne sa sušia. Vôňa aj chuť pripomína zmes klinčekov, škorice, korenia i muškátového orieška. V Európe je toto korenie známe až od 17. storočia a prišlo z Nového sveta, preto aj ten názov. Teraz sa pestuje najviac na Jamajke.

Nové korenie a zdravie

Napomáha k lepšiemu tráveniu, možno použiť ako rýchly liek na bolesť zubov. Stačí krátko povariť pár kúskov a vzniká nám účinná ústna voda.

Nové korenie v kuchyni

Najobľúbenejšie a najpoužívanejšie je v oblasti Karibiku. Priamo na Jamajke je súčasťou pikantných koreniacich pást, ktoré obsahujú listy tohto stromu. K tomu je tu známy nápoj zvaný pimentový dúšok. V gastronómii sa používa na nakladanie bravčového, hovädzieho a rybieho mäsa, do omáčok, polievok, marinád, vareného vína, likérov, pudingov, sladkého pečiva alebo cukroviniek.

Kam ďalej?

Viac o výučbovej
aplikácii ZOF.

Otestujte svoju
nutričnú gramotnosť.

Pozrite sa na našu
ponuku kurzov.

Prečítajte si, ako naše kurzy
hodnotia absolventi.