Kurzy ATAC

Natto

Kategória: Strukoviny / Fermentované

Natto

Nutričné hodnoty (100 g):

Energia kcal

252 kcal

Energia kJ

1054 kJ

Bielkoviny

18 g

Sacharidy

14 g

Tuky

10 g

Vláknina

14 g

Hmotnostné pomery makroživín

Bielkoviny (18 g) Sacharidy (14 g) Tuky (10 g) Vláknina (14 g)

Energetické pomery makroživín

Bielkoviny (29.9 %) Sacharidy (23.2 %) Tuky (35.7 %) Vláknina (11.1 %)

Natto, označované aj ako sójový fermentovaný syr, je pomenovanie pre fermentované sójové bôby (Glycine max) pomocou baktérií Bacillus subtilis. Jedná sa o tradičnú ázijskú pochutinu, ktorá je typická svojou konzistenciou aj vcelku intenzívnym zápachom.

Natto a zdravie

Natto je bohatým zdrojom draslíka a vápnika – oba prvky majú zásadný význam pre činnosť srdca. Natto je najbohatšou potravinou na vitamín K2 – tento má napríklad priamy vplyv na metabolizmus vápnika. Natto má nízku hodnotu glykemického indexu. Je to dôležitá informácia predovšetkým pre ľudí:
- s inzulínovou rezistenciou,
- postihnutých diabetom,
- v redukčných diétach.

Natto v kuchyni

Aziati používajú natto na dochutenie jedál na tanieri, najčastejšie v kombinácii s ryžou.

Kam ďalej?

Viac o výučbovej
aplikácii ZOF.

Otestujte svoju
nutričnú gramotnosť.

Pozrite sa na našu
ponuku kurzov.

Prečítajte si, ako naše kurzy
hodnotia absolventi.