Kategória: Obilniny bezlepkové / Mlieka
Energia kcal
117 kcal
Energia kJ
489 kJ
Bielkoviny
1 g
Sacharidy
20 g
Tuky
3 g
Vláknina
1 g
Jedná sa o rastlinnú náhradku klasického mlieka vyrábanej z ryže (Oryza sativa) .
Ryžové mlieko neobsahuje laktózu, je teda vhodné aj pre osoby trpiace intoleranciou laktózy. Mlieko neobsahuje lepok, je teda vhodné aj pre jedincov s nensnášenlivosti či alergiou na túto zložku. Je zdrojom kvalitných rastlinných bielkovín. Na rozdiel od živočíšneho mlieka obsahuje minimum tukov. Ryžové mlieko má nízku hodnotu glykemického indexu. Je to dôležitá informácia predovšetkým pre ľudí:
- s inzulínovou rezistenciou,
- postihnutých diabetom,
- v redukčných diétach.
Mlieko má typickú výraznú chuť a vôňu. Jeho použitie je rovnaké ako pri mlieku živočíšnom - je určené:
- pre priamu konzumáciu,
- do kaší,
- do smoothie,
- ako súčasť zálievok,
- do omáčok,
- na pečenie sladkostí...
Je ľahké ho vyrobiť aj v domácich podmienkach: Ryžu je potrebné najskôr uvariť v nesolenej vode a potom ho cez jemnú látku alebo sito dôkladne pretlačiť.
Viac o výučbovej
aplikácii ZOF.
Otestujte svoju
nutričnú gramotnosť.
Pozrite sa na našu
ponuku kurzov.
Prečítajte si, ako naše kurzy
hodnotia absolventi. p>