Kurzy ATAC

Nápoj ryžový (domáca produkcia)

Kategória: Obilniny bezlepkové / Mlieka

Nápoj ryžový (domáca produkcia)

Nutričné hodnoty (100 ml):

Energia kcal

117 kcal

Energia kJ

489 kJ

Bielkoviny

1 g

Sacharidy

20 g

Tuky

3 g

Vláknina

1 g

Hmotnostné pomery makroživín

Bielkoviny (1 g) Sacharidy (20 g) Tuky (3 g) Vláknina (1 g)

Energetické pomery makroživín

Bielkoviny (3.6 %) Sacharidy (71.6 %) Tuky (23.1 %) Vláknina (1.7 %)

Jedná sa o rastlinnú náhradku klasického mlieka vyrábanej z ryže (Oryza sativa) .

Ryžové mlieko a zdravie

Ryžové mlieko neobsahuje laktózu, je teda vhodné aj pre osoby trpiace intoleranciou laktózy. Mlieko neobsahuje lepok, je teda vhodné aj pre jedincov s nensnášenlivosti či alergiou na túto zložku. Je zdrojom kvalitných rastlinných bielkovín. Na rozdiel od živočíšneho mlieka obsahuje minimum tukov. Ryžové mlieko má nízku hodnotu glykemického indexu. Je to dôležitá informácia predovšetkým pre ľudí:
- s inzulínovou rezistenciou,
- postihnutých diabetom,
- v redukčných diétach.

Ryžové mlieko v kuchyni

Mlieko má typickú výraznú chuť a vôňu. Jeho použitie je rovnaké ako pri mlieku živočíšnom - je určené:
- pre priamu konzumáciu,
- do kaší,
- do smoothie,
- ako súčasť zálievok,
- do omáčok,
- na pečenie sladkostí...
Je ľahké ho vyrobiť aj v domácich podmienkach: Ryžu je potrebné najskôr uvariť v nesolenej vode a potom ho cez jemnú látku alebo sito dôkladne pretlačiť.

Kam ďalej?

Viac o výučbovej
aplikácii ZOF.

Otestujte svoju
nutričnú gramotnosť.

Pozrite sa na našu
ponuku kurzov.

Prečítajte si, ako naše kurzy
hodnotia absolventi.