Kurzy ATAC

Nápoj ražný

Kategória: Obilniny lepkové / Mlieka

Nápoj ražný

Nutričné hodnoty (100 g):

Energia kcal

68 kcal

Energia kJ

281 kJ

Bielkoviny

3 g

Sacharidy

11 g

Tuky

0.5 g

Vláknina

2 g

Hmotnostné pomery makroživín

Bielkoviny (3 g) Sacharidy (11 g) Tuky (0.5 g) Vláknina (2 g)

Energetické pomery makroživín

Bielkoviny (18.7 %) Sacharidy (68.6 %) Tuky (6.7 %) Vláknina (6 %)

Jedná sa o rastlinnú náhradku klasického mlieka vyrábané z raže siateho (Secale cereale).

Ražný nápoj a zdravie

Ražný nápoj neobsahuje laktózu, je teda vhodný aj pre osoby trpiace intoleranciou laktózy. Nápoj ale obsahuje lepok, nie je teda vhodný pre jedincov s neznášanlivosťou či alergiou na túto zložku. Je zdrojom kvalitných rastlinných bielkovín. Na rozdiel od živočíšneho mlieka obsahuje minimum tukov. Je pomerne bohatým zdrojom draslíka a horčíka, má tak priamy vplyv na správne fungovanie srdcovo-cievneho systému. Ražný nápoj má nízku hodnotu glykemického indexu. Je to dôležitá informácia predovšetkým pre ľudí:
- s inzulínovou rezistenciou,
- postihnutých diabetom,
- v redukčných diétach.

Ražný nápoj v kuchyni

Nápoj má typickú výraznú chuť a vôňu. Jeho použitie je rovnaké ako pri mlieku živočíšnom - je určený:
- pre priamu konzumáciu,
- do kaší,
- do smoothie,
- ako súčasť zálievok,
- do omáčok,
- na pečenie sladkostí...
Je ľahké ho vyrobiť aj v domácich podmienkach: Žito je potrebné najprv uvariť v nesolenej vode a potom ho cez jemnú látku alebo sito dôkladne pretlačiť.

Kam ďalej?

Viac o výučbovej
aplikácii ZOF.

Otestujte svoju
nutričnú gramotnosť.

Pozrite sa na našu
ponuku kurzov.

Prečítajte si, ako naše kurzy
hodnotia absolventi.