Kurzy ATAC

Nápoj pšeničný

Kategória: Obilniny lepkové / Mlieka

Nápoj pšeničný

Nutričné hodnoty (100 g):

Energia kcal

109 kcal

Energia kJ

456 kJ

Bielkoviny

4 g

Sacharidy

20 g

Tuky

0.9 g

Vláknina

0.2 g

Hmotnostné pomery makroživín

Bielkoviny (4 g) Sacharidy (20 g) Tuky (0.9 g) Vláknina (0.2 g)

Energetické pomery makroživín

Bielkoviny (15.4 %) Sacharidy (76.8 %) Tuky (7.4 %) Vláknina (0.4 %)

Jedná sa o rastlinnú náhradku klasického mlieka vyrábanej z pšenice (Triticum).

Pšeničný nápoj a zdravie

Pšeničný nápoj neobsahuje laktózu, je teda vhodný aj pre osoby trpiace intoleranciou laktózy. Nápoj ale obsahuje lepok, nie je teda vhodný pre jedincov s neznášanlivosťou či alergiou na túto zložku. Je zdrojom kvalitných rastlinných bielkovín. Na rozdiel od živočíšneho mlieka obsahuje minimum tukov. Je pomerne bohatým zdrojom draslíka a horčíka, má tak priamy vplyv na správne fungovanie srdcovo-cievneho systému. Pšeničný nápoj má nízku hodnotu glykemického indexu. Je to dôležitá informácia predovšetkým pre ľudí:
- s inzulínovou rezistenciou,
- postihnutých diabetom,
- v redukčných diétach.

Pšeničný nápoj v kuchyni

Nápoj má typickú výraznú chuť a vôňu. Jeho použitie je rovnaké ako pri mlieku živočíšnom - je určený:
- pre priamu konzumáciu,
- do kaší,
- do smoothie,
- ako súčasť zálievok,
- do omáčok,
- na pečenie sladkostí...
Je ľahké ho vyrobiť aj v domácich podmienkach: Pšenicu je potrebné najskôr uvariť v nesolenej vode a potom ho cez jemnú látku alebo sito dôkladne pretlačiť.

Kam ďalej?

Viac o výučbovej
aplikácii ZOF.

Otestujte svoju
nutričnú gramotnosť.

Pozrite sa na našu
ponuku kurzov.

Prečítajte si, ako naše kurzy
hodnotia absolventi.