Kategória: Obilniny lepkové / Mlieka
Energia kcal
43 kcal
Energia kJ
180 kJ
Bielkoviny
0.6 g
Sacharidy
6 g
Tuky
1.6 g
Vláknina
0.5 g
Jedná sa o rastlinnú náhradu klasického mlieka, ktorú oceňujú najmä osoby trpiace intoleranciou laktózy, alergiami na mliečne bielkoviny či populácie vyhýbajúci sa konzumácii živočíšnych potravín.
Ovsené mlieko sa vyrába z ovsených vločiek alebo priamo z ovsa (Avena).
Ovsené mlieko je dobrým zdrojom horčíka. Je ľahko stráviteľné, neobsahuje laktózu ani alergizujúce bielkoviny. Môže byť ale zdrojom niektorých antinutričných látok, kde ich obsah závisí od spôsobu výroby mlieka. Neobsahuje laktózu, je teda vhodné aj pre osoby trpiace intoleranciou laktózy. Mlieko ale obsahuje lepok, nie je teda vhodné pre jedincov s neznášanlivosťou či alergiou na túto zložku. Ovsené mlieko má nízku hodnotu glykemického indexu. Je to dôležitá informácia predovšetkým pre ľudí:
- s inzulínovou rezistenciou,
- postihnutých diabetom,
- v redukčných diétach.
Použitie ovseného mlieka je rovnaké ako použitie mlieka živočíšneho. Je určené:
- pre priamu konzumáciu,
- do kaší,
- do smoothie,
- ako súčasť zálievok,
- do omáčok,
- na pečenie sladkostí...
Pokiaľ ho vyrobíme do hutnejšej konzistencie, je možné ním v kuchyni nahradiť aj smotanu (toto je výhodné v situáciách, kedy starostlivo sledujeme obsah tukov v strave, ktorý je u ovseného mlieka veľmi nízky). Domáca výroba ovseného mlieka je jednoduchá - pripravuje sa rozmixovaním cez noc namočených vločiek alebo celých zŕn s vodou a následným precedením cez sito. Väčšinou sa používa 100 g suroviny na 1 l vody.
Viac o výučbovej
aplikácii ZOF.
Otestujte svoju
nutričnú gramotnosť.
Pozrite sa na našu
ponuku kurzov.
Prečítajte si, ako naše kurzy
hodnotia absolventi. p>