Kurzy ATAC

Nápoj ovsený

Kategória: Obilniny lepkové / Mlieka

Nápoj ovsený

Nutričné hodnoty (100 ml):

Energia kcal

43 kcal

Energia kJ

180 kJ

Bielkoviny

0.6 g

Sacharidy

6 g

Tuky

1.6 g

Vláknina

0.5 g

Hmotnostné pomery makroživín

Bielkoviny (0.6 g) Sacharidy (6 g) Tuky (1.6 g) Vláknina (0.5 g)

Energetické pomery makroživín

Bielkoviny (5.8 %) Sacharidy (58.3 %) Tuky (33.5 %) Vláknina (2.3 %)

Jedná sa o rastlinnú náhradu klasického mlieka, ktorú oceňujú najmä osoby trpiace intoleranciou laktózy, alergiami na mliečne bielkoviny či populácie vyhýbajúci sa konzumácii živočíšnych potravín.
Ovsené mlieko sa vyrába z ovsených vločiek alebo priamo z ovsa (Avena).

Ovsené mlieko a zdravie

Ovsené mlieko je dobrým zdrojom horčíka. Je ľahko stráviteľné, neobsahuje laktózu ani alergizujúce bielkoviny. Môže byť ale zdrojom niektorých antinutričných látok, kde ich obsah závisí od spôsobu výroby mlieka. Neobsahuje laktózu, je teda vhodné aj pre osoby trpiace intoleranciou laktózy. Mlieko ale obsahuje lepok, nie je teda vhodné pre jedincov s neznášanlivosťou či alergiou na túto zložku. Ovsené mlieko má nízku hodnotu glykemického indexu. Je to dôležitá informácia predovšetkým pre ľudí:
- s inzulínovou rezistenciou,
- postihnutých diabetom,
- v redukčných diétach.

Ovsené mlieko v kuchyni

Použitie ovseného mlieka je rovnaké ako použitie mlieka živočíšneho. Je určené:
- pre priamu konzumáciu,
- do kaší,
- do smoothie,
- ako súčasť zálievok,
- do omáčok,
- na pečenie sladkostí...
Pokiaľ ho vyrobíme do hutnejšej konzistencie, je možné ním v kuchyni nahradiť aj smotanu (toto je výhodné v situáciách, kedy starostlivo sledujeme obsah tukov v strave, ktorý je u ovseného mlieka veľmi nízky). Domáca výroba ovseného mlieka je jednoduchá - pripravuje sa rozmixovaním cez noc namočených vločiek alebo celých zŕn s vodou a následným precedením cez sito. Väčšinou sa používa 100 g suroviny na 1 l vody.

Kam ďalej?

Viac o výučbovej
aplikácii ZOF.

Otestujte svoju
nutričnú gramotnosť.

Pozrite sa na našu
ponuku kurzov.

Prečítajte si, ako naše kurzy
hodnotia absolventi.