Kategória: Orechy a semená / Mlieka
Energia kcal
30 kcal
Energia kJ
125 kJ
Bielkoviny
0.6 g
Sacharidy
3 g
Tuky
1.4 g
Vláknina
1 g
Jedná sa o rastlinnú náhradku klasického mlieka vyrábané z plodov plodmi Mandlone obyčajnej (Prunus dulcis).
Mandľový nápoj neobsahuje laktózu, je teda vhodný aj pre osoby trpiace intoleranciou laktózy. Neobsahuje lepok, je vhodný pre jedincov s neznášanlivosťou či alergiou na túto zložku. Je zdrojom kvalitných rastlinných bielkovín a draslíka, ktorý má pozitivný vplyv na funkciu srdcovo-cievneho systému. Má nízku hodnotu glykemického indexu. Je to dôležitá informácia predovšetkým pre ľudí:
- s inzulínovou rezistenciou,
- postihnutých diabetom,
- v redukčných diétach.
Nápoj má typickú výraznú chuť a vôňu. Jeho použitie je rovnaké ako pri mlieku živočíšnom - je určený:
- pre priamu konzumáciu,
- do kaší,
- do smoothie,
- ako súčasť zálievok,
- do omáčok,
- na pečenie sladkostí...
Je ľahké ho vyrobiť aj v domácich podmienkach: Mandle je potrebné najskôr spariť horúcou vodou, olúpať, rozomlieť či rozmixovať, nechať vo vode odmočiť a potom ho cez jemnú látku alebo sito dôkladne pretlačiť.
Viac o výučbovej
aplikácii ZOF.
Otestujte svoju
nutričnú gramotnosť.
Pozrite sa na našu
ponuku kurzov.
Prečítajte si, ako naše kurzy
hodnotia absolventi. p>