Kurzy ATAC

Nápoj mandľový

Kategória: Orechy a semená / Mlieka

Nápoj mandľový

Nutričné hodnoty (100 ml):

Energia kcal

30 kcal

Energia kJ

125 kJ

Bielkoviny

0.6 g

Sacharidy

3 g

Tuky

1.4 g

Vláknina

1 g

Hmotnostné pomery makroživín

Bielkoviny (0.6 g) Sacharidy (3 g) Tuky (1.4 g) Vláknina (1 g)

Energetické pomery makroživín

Bielkoviny (8.5 %) Sacharidy (42.3 %) Tuky (42.5 %) Vláknina (6.7 %)

Jedná sa o rastlinnú náhradku klasického mlieka vyrábané z plodov plodmi Mandlone obyčajnej (Prunus dulcis).

Mandľový nápoj a zdravie

Mandľový nápoj neobsahuje laktózu, je teda vhodný aj pre osoby trpiace intoleranciou laktózy. Neobsahuje lepok, je vhodný pre jedincov s neznášanlivosťou či alergiou na túto zložku. Je zdrojom kvalitných rastlinných bielkovín a draslíka, ktorý má pozitivný vplyv na funkciu srdcovo-cievneho systému. Má nízku hodnotu glykemického indexu. Je to dôležitá informácia predovšetkým pre ľudí:
- s inzulínovou rezistenciou,
- postihnutých diabetom,
- v redukčných diétach.

Mandľový nápoj v kuchyni

Nápoj má typickú výraznú chuť a vôňu. Jeho použitie je rovnaké ako pri mlieku živočíšnom - je určený:
- pre priamu konzumáciu,
- do kaší,
- do smoothie,
- ako súčasť zálievok,
- do omáčok,
- na pečenie sladkostí...
Je ľahké ho vyrobiť aj v domácich podmienkach: Mandle je potrebné najskôr spariť horúcou vodou, olúpať, rozomlieť či rozmixovať, nechať vo vode odmočiť a potom ho cez jemnú látku alebo sito dôkladne pretlačiť.

Kam ďalej?

Viac o výučbovej
aplikácii ZOF.

Otestujte svoju
nutričnú gramotnosť.

Pozrite sa na našu
ponuku kurzov.

Prečítajte si, ako naše kurzy
hodnotia absolventi.