Kurzy ATAC

Nápoj ječný

Kategória: Obilniny lepkové / Mlieka

Nápoj ječný

Nutričné hodnoty (100 g):

Energia kcal

64 kcal

Energia kJ

268 kJ

Bielkoviny

2 g

Sacharidy

12.4 g

Tuky

0.2 g

Vláknina

1 g

Hmotnostné pomery makroživín

Bielkoviny (2 g) Sacharidy (12.4 g) Tuky (0.2 g) Vláknina (1 g)

Energetické pomery makroživín

Bielkoviny (13.1 %) Sacharidy (81 %) Tuky (2.8 %) Vláknina (3.1 %)

Jedná sa o rastlinnú náhradku klasického mlieka vyrábané z jačmeňa (Hordeum).

Jačmenný nápoj a zdravie

Jačmenný nápoj neobsahuje laktózu, je teda vhodný aj pre osoby trpiace intoleranciou laktózy. Nápoj ale obsahuje lepok, nie je teda vhodný pre jedincov s neznášanlivosťou či alergiou na túto zložku. Je zdrojom kvalitných rastlinných bielkovín. Na rozdiel od živočíšneho mlieka obsahuje minimum tukov. Je pomerne bohatým zdrojom draslíka a horčíka, má tak priamy vplyv na správne fungovanie srdcovo-cievneho systému. Jačmenný nápoj má nízku hodnotu glykemického indexu. Je to dôležitá informácia predovšetkým pre ľudí:
- s inzulínovou rezistenciou,
- postihnutých diabetom,
- v redukčných diétach.

Jačmenný nápoj v kuchyni

Nápoj má typickú výraznú chuť a vôňu. Jeho použitie je rovnaké ako pri mlieku živočíšnom - je určený:
- pre priamu konzumáciu,
- do kaší,
- do smoothie,
- ako súčasť zálievok,
- do omáčok,
- na pečenie sladkostí...
Je ľahké ho vyrobiť aj v domácich podmienkach: Jačmeň je potrebné najprv uvariť v nesolenej vode a potom ho cez jemnú látku alebo sito dôkladne pretlačiť.

Kam ďalej?

Viac o výučbovej
aplikácii ZOF.

Otestujte svoju
nutričnú gramotnosť.

Pozrite sa na našu
ponuku kurzov.

Prečítajte si, ako naše kurzy
hodnotia absolventi.