Kategória: Obilniny lepkové / Mlieka
Energia kcal
64 kcal
Energia kJ
268 kJ
Bielkoviny
2 g
Sacharidy
12.4 g
Tuky
0.2 g
Vláknina
1 g
Jedná sa o rastlinnú náhradku klasického mlieka vyrábané z jačmeňa (Hordeum).
Jačmenný nápoj neobsahuje laktózu, je teda vhodný aj pre osoby trpiace intoleranciou laktózy. Nápoj ale obsahuje lepok, nie je teda vhodný pre jedincov s neznášanlivosťou či alergiou na túto zložku. Je zdrojom kvalitných rastlinných bielkovín. Na rozdiel od živočíšneho mlieka obsahuje minimum tukov. Je pomerne bohatým zdrojom draslíka a horčíka, má tak priamy vplyv na správne fungovanie srdcovo-cievneho systému. Jačmenný nápoj má nízku hodnotu glykemického indexu. Je to dôležitá informácia predovšetkým pre ľudí:
- s inzulínovou rezistenciou,
- postihnutých diabetom,
- v redukčných diétach.
Nápoj má typickú výraznú chuť a vôňu. Jeho použitie je rovnaké ako pri mlieku živočíšnom - je určený:
- pre priamu konzumáciu,
- do kaší,
- do smoothie,
- ako súčasť zálievok,
- do omáčok,
- na pečenie sladkostí...
Je ľahké ho vyrobiť aj v domácich podmienkach: Jačmeň je potrebné najprv uvariť v nesolenej vode a potom ho cez jemnú látku alebo sito dôkladne pretlačiť.
Viac o výučbovej
aplikácii ZOF.
Otestujte svoju
nutričnú gramotnosť.
Pozrite sa na našu
ponuku kurzov.
Prečítajte si, ako naše kurzy
hodnotia absolventi. p>