Kurzy ATAC

Nápoj cirokový

Kategória: Obilniny bezlepkové / Mlieka

Nápoj cirokový

Nutričné hodnoty (100 ml):

Energia kcal

59 kcal

Energia kJ

244 kJ

Bielkoviny

2 g

Sacharidy

11 g

Tuky

0.2 g

Vláknina

1 g

Hmotnostné pomery makroživín

Bielkoviny (2 g) Sacharidy (11 g) Tuky (0.2 g) Vláknina (1 g)

Energetické pomery makroživín

Bielkoviny (14.4 %) Sacharidy (79.1 %) Tuky (3.1 %) Vláknina (3.4 %)

Jedná sa o rastlinnú náhradku klasického mlieka vyrábané z ciroku (Sorghum bicolor).

Cirokové mlieko a zdravie

Círokové mlieko neobsahuje laktózu, je teda vhodné aj pre osoby trpiace intoleranciou laktózy. Mlieko neobsahuje lepok, je vhodné pre jedincov s neznášanlivosťou či alergiou na túto zložku. Na rozdiel od živočíšneho mlieka obsahuje minimum tukov. Je pomerne bohatým zdrojom draslíka a horčíka, má tak priamy vplyv na správne fungovanie srdcovo-cievneho systému. Círokové mlieko má nízku hodnotu glykemického indexu. Je to dôležitá informácia predovšetkým pre ľudí:
- s inzulínovou rezistenciou,
- postihnutých diabetom,
- v redukčných diétach.

Cirokové mlieko v kuchyni

Mlieko má typickú výraznú chuť a vôňu. Jeho použitie je rovnaké ako pri mlieku živočíšnom - je určené:
- pre priamu konzumáciu,
- do kaší,
- do smoothie,
- ako súčasť zálievok,
- do omáčok,
- na pečenie sladkostí...
Je ľahké ho vyrobiť aj v domácich podmienkach: Zrná ciroku je potrebné najskôr uvariť v nesolenej vode a potom ho cez jemnú látku alebo sito dôkladne pretlačiť.

Kam ďalej?

Viac o výučbovej
aplikácii ZOF.

Otestujte svoju
nutričnú gramotnosť.

Pozrite sa na našu
ponuku kurzov.

Prečítajte si, ako naše kurzy
hodnotia absolventi.