Kurzy ATAC

Mungo naklíčené

Kategória: Strukoviny / Naklíčené

Mungo naklíčené

Nutričné hodnoty (100 g):

Energia kcal

58 kcal

Energia kJ

242 kJ

Bielkoviny

4 g

Sacharidy

6 g

Tuky

0 g

Vláknina

8 g

Hmotnostné pomery makroživín

Bielkoviny (4 g) Sacharidy (6 g) Tuky (0 g) Vláknina (8 g)

Energetické pomery makroživín

Bielkoviny (28.9 %) Sacharidy (43.4 %) Tuky (0 %) Vláknina (27.7 %)

Mungo fazuľa (Vigna radiata) je drobná strukovina olivovej farby. Jedná sa o semená rastliny Vigny zlaté. Pochádza z Indie, kde sa tiež najviac pestuje, rovnako ako v Číne a Thajsku, je teda typickou súčasťou indických a čínskych pokrmov.

Naklíčené mungo a zdravie

Naklíčené fazule mungo sú - podobne ako ostatné strukoviny - bohaté na bielkoviny. Súčasne poskytujú významné množstvo draslíka, preto sú hojne využívané v strave kardiakov a športovcov. Obsahujú väčšie množstvo vlákniny, ktorá podporuje harmonickú činnosť črevného traktu.
Sú zdrojom nadpriemerného množstva purínov, ľudia postihnutí dnou by s touto informáciou mali počítať. Klíčky poskytujú široké spektrum antioxidantov – je vhodné ich konzumovať z dôvodu potlačenia oxidačných pochodov v tele.

Naklíčené mungo v kuchyni

Príprava naklíčeného munga je jednoduchá: Prepláchnuté mungo fazule je najskôr nutné nechať namočené niekoľko hodín (8-10). Následne sa prepláchnu studenou vodou a rozprestrú na nakličovaciu misku. Je potrebné ich počas naklíčenia priebežne preplachovať, najlepšie 1-2x denne. Naklíčené mungo je možné jesť už po prvom dni naklíčenia, bežne sa ale nechávajú klíčiť 1-4 dni. Naklíčené fazule mungo majú sviežu sladkú chuť, ich šupka je ale horkastá, je vhodné ju odstrániť. Používajú sa do polievok, šalátov, nátierok alebo fašírok. Je možné ich aj lisovať na získanie šťavy, ktorá je bohatá na bielkoviny a enzýmy.

Kam ďalej?

Viac o výučbovej
aplikácii ZOF.

Otestujte svoju
nutričnú gramotnosť.

Pozrite sa na našu
ponuku kurzov.

Prečítajte si, ako naše kurzy
hodnotia absolventi.