Kurzy ATAC

Mungo

Kategória: Strukoviny / Zrná

Mungo

Nutričné hodnoty (100 g):

Energia kcal

369 kcal

Energia kJ

1542 kJ

Bielkoviny

22 g

Sacharidy

56 g

Tuky

1.6 g

Vláknina

14 g

Hmotnostné pomery makroživín

Bielkoviny (22 g) Sacharidy (56 g) Tuky (1.6 g) Vláknina (14 g)

Energetické pomery makroživín

Bielkoviny (25 %) Sacharidy (63.5 %) Tuky (3.9 %) Vláknina (7.6 %)

Mungo fazuľa je drobná strukovina olivovej farby, jedná sa o semená rastliny Vigny zlaté (Vigna radiata). Pochádza z Indie, kde sa tiež najviac pestuje, rovnako ako v Číne a Thajsku, je teda typickou súčasťou indických a čínskych pokrmov.

Mungo a zdravie

Fazule mungo sú - podobne ako ostatné strukoviny - bohaté na bielkoviny. Súčasne poskytujú významné množstvo draslíka, preto sú mungo hojne využívané v strave kardiakov a športovcov. Pýši sa aj vyšším podielom horčíka nad vápnikom. Obsahujú nadpriemerné množstvo purínov, ľudia postihnutí dnou by s touto informáciou mali počítať. Zrná majú nízku hodnotu glykemického indexu. Je to dôležitá informácia predovšetkým pre ľudí:
- s inzulínovou rezistenciou,
- postihnutých diabetom,
- v redukčných diétach.

Mungo v kuchyni

Mungo majú špecifickú chuť aj vôňu. Veľmi často sa používajú na naklíčovanie. Z dôvodu vyššieho obsahu antinutričných látok v šupke je vhodné ich pred tepelnou úpravou dlhšiu dobu namáčať. Pri príprave pokrmov z munga sa odporúča soliť až po uvarení, pretože solenie v priebehu prípravy spôsobí stvrdnutie zŕn. Mungo sa bežne používa do:
- polievok,
- šalátov,
- nátierok,
- karbonátok.

Kam ďalej?

Viac o výučbovej
aplikácii ZOF.

Otestujte svoju
nutričnú gramotnosť.

Pozrite sa na našu
ponuku kurzov.

Prečítajte si, ako naše kurzy
hodnotia absolventi.