Kategória: Strukoviny / Zrná
Energia kcal
369 kcal
Energia kJ
1542 kJ
Bielkoviny
22 g
Sacharidy
56 g
Tuky
1.6 g
Vláknina
14 g
Mungo fazuľa je drobná strukovina olivovej farby, jedná sa o semená rastliny Vigny zlaté (Vigna radiata). Pochádza z Indie, kde sa tiež najviac pestuje, rovnako ako v Číne a Thajsku, je teda typickou súčasťou indických a čínskych pokrmov.
Fazule mungo sú - podobne ako ostatné strukoviny - bohaté na bielkoviny. Súčasne poskytujú významné množstvo draslíka, preto sú mungo hojne využívané v strave kardiakov a športovcov. Pýši sa aj vyšším podielom horčíka nad vápnikom. Obsahujú nadpriemerné množstvo purínov, ľudia postihnutí dnou by s touto informáciou mali počítať. Zrná majú nízku hodnotu glykemického indexu. Je to dôležitá informácia predovšetkým pre ľudí:
- s inzulínovou rezistenciou,
- postihnutých diabetom,
- v redukčných diétach.
Mungo majú špecifickú chuť aj vôňu. Veľmi často sa používajú na naklíčovanie. Z dôvodu vyššieho obsahu antinutričných látok v šupke je vhodné ich pred tepelnou úpravou dlhšiu dobu namáčať. Pri príprave pokrmov z munga sa odporúča soliť až po uvarení, pretože solenie v priebehu prípravy spôsobí stvrdnutie zŕn. Mungo sa bežne používa do:
- polievok,
- šalátov,
- nátierok,
- karbonátok.
Viac o výučbovej
aplikácii ZOF.
Otestujte svoju
nutričnú gramotnosť.
Pozrite sa na našu
ponuku kurzov.
Prečítajte si, ako naše kurzy
hodnotia absolventi. p>