Kurzy ATAC

Múka z chia semienok

Kategória: Orechy a semená / Múky

Múka z chia semienok

Nutričné hodnoty (100 g):

Energia kcal

467 kcal

Energia kJ

1951 kJ

Bielkoviny

20 g

Sacharidy

15 g

Tuky

28 g

Vláknina

34 g

Hmotnostné pomery makroživín

Bielkoviny (20 g) Sacharidy (15 g) Tuky (28 g) Vláknina (34 g)

Energetické pomery makroživín

Bielkoviny (17.9 %) Sacharidy (13.4 %) Tuky (54 %) Vláknina (14.6 %)

Chia múka sa vyrába rozomletím semienok Šalvie hispánskej (Salvia hispanica ). Plodina pochádza z oblasti juhoamerického kontinentu, kde je známa už od čias Mayov a Aztékov.

Chia múka a zdravie

Chia múka je bezlepková, je teda vhodná pre bezlepkovú diétu. Je významným zdrojom omega-3 tukov (kyseliny alfa linolénovej), ktoré spoločne s obsiahnutým draslíkom majú významný vplyv na funkciu srdcovo-cievneho systému a nervovej sústavy. Významný je obsah vápnika a horčíka - oba prvky ovplyvňujú nervosvalové napätie, majú o. i. aj priamy vplyv na prevenciu pred odvápňovaním kostí. Chia múka je ďalej typická vysokým podielom rozpustnej vlákniny, ktorá zásadným spôsobom ovplyvňuje fungovanie tenkého a hrubého čreva, pôsobí súčasne ako prevencia pred zápchami či hnačkami. Má nízku hodnotu glykemického indexu. Je to dôležitá informácia predovšetkým pre ľudí:
- postihnutých diabetom,
- s inzulínovou rezistenciou,
- v redukčných diétach
Tohto efektu s obľubou využívajú aj vytrvalostní športovci. Múka je tiež bohatým zdrojom fytátov. Tieto antinutričné látky komplikujú vstrebávanie niektorých minerálov, z týchto dôvodov je vhodné ich pred konzumáciou tepelne upravovať, prípadne ich príjem obmedziť na primerané množstvo.

Chia múka v kuchyni

Chia múka sa používa na výrobu:
- múčnikov,
- dezertov,
- kaší,
- cereálií,
- pečiva,
- smoothie,
- je možné ju použiť ako zahusťovadlo do polievok a omáčok.

Kam ďalej?

Viac o výučbovej
aplikácii ZOF.

Otestujte svoju
nutričnú gramotnosť.

Pozrite sa na našu
ponuku kurzov.

Prečítajte si, ako naše kurzy
hodnotia absolventi.