Kategória: Orechy a semená / Múky
Energia kcal
467 kcal
Energia kJ
1951 kJ
Bielkoviny
20 g
Sacharidy
15 g
Tuky
28 g
Vláknina
34 g
Chia múka sa vyrába rozomletím semienok Šalvie hispánskej (Salvia hispanica ). Plodina pochádza z oblasti juhoamerického kontinentu, kde je známa už od čias Mayov a Aztékov.
Chia múka je bezlepková, je teda vhodná pre bezlepkovú diétu. Je významným zdrojom omega-3 tukov (kyseliny alfa linolénovej), ktoré spoločne s obsiahnutým draslíkom majú významný vplyv na funkciu srdcovo-cievneho systému a nervovej sústavy. Významný je obsah vápnika a horčíka - oba prvky ovplyvňujú nervosvalové napätie, majú o. i. aj priamy vplyv na prevenciu pred odvápňovaním kostí. Chia múka je ďalej typická vysokým podielom rozpustnej vlákniny, ktorá zásadným spôsobom ovplyvňuje fungovanie tenkého a hrubého čreva, pôsobí súčasne ako prevencia pred zápchami či hnačkami. Má nízku hodnotu glykemického indexu. Je to dôležitá informácia predovšetkým pre ľudí:
- postihnutých diabetom,
- s inzulínovou rezistenciou,
- v redukčných diétach
Tohto efektu s obľubou využívajú aj vytrvalostní športovci. Múka je tiež bohatým zdrojom fytátov. Tieto antinutričné látky komplikujú vstrebávanie niektorých minerálov, z týchto dôvodov je vhodné ich pred konzumáciou tepelne upravovať, prípadne ich príjem obmedziť na primerané množstvo.
Chia múka sa používa na výrobu:
- múčnikov,
- dezertov,
- kaší,
- cereálií,
- pečiva,
- smoothie,
- je možné ju použiť ako zahusťovadlo do polievok a omáčok.
Viac o výučbovej
aplikácii ZOF.
Otestujte svoju
nutričnú gramotnosť.
Pozrite sa na našu
ponuku kurzov.
Prečítajte si, ako naše kurzy
hodnotia absolventi. p>