Kurzy ATAC

Múka teffová

Kategória: Obilniny bezlepkové / Múka

Múka teffová

Nutričné hodnoty (100 g):

Energia kcal

361 kcal

Energia kJ

1507 kJ

Bielkoviny

13 g

Sacharidy

65 g

Tuky

2 g

Vláknina

8 g

Hmotnostné pomery makroživín

Bielkoviny (13 g) Sacharidy (65 g) Tuky (2 g) Vláknina (8 g)

Energetické pomery makroživín

Bielkoviny (15.1 %) Sacharidy (75.5 %) Tuky (5 %) Vláknina (4.4 %)

Teffová múka sa vyrába rozomletím zŕn rastliny Milička habešská (Eragrostis tef). Ide o obilninu pôvodne pochádzajúcu z Etiópie. Je známych takmer 300 rôznych variantov, ktoré produkujú zrná s odlišnou farbou i chuťou.

Teffová múka a zdravie

Teffová múka je bezlepková, je teda vhodná pre bezlepkovú diétu. Je bohatým zdrojom draslíka, vápnika a horčíka. Minerály majú zásadný vplyv na nervosvalovú koordináciu, v pomere zastúpenom v teffe sa najviac hodí pre športovcov ako súčasť predzáťažovej stravy. Má strednú hodnotu glykemického indexu. Je to dôležitá informácia predovšetkým pre ľudí:
- s inzulínovou rezistenciou,
- postihnutých diabetom,
- v redukčných diétach.

Teffová múka v kuchyni

Teffová múka sa používa na výrobu:
- cestovín,
- múčnikov,
- kaší,
- pečiva,
- je možné ju použiť ako zahusťovadlo do polievok a omáčok.

Kam ďalej?

Viac o výučbovej
aplikácii ZOF.

Otestujte svoju
nutričnú gramotnosť.

Pozrite sa na našu
ponuku kurzov.

Prečítajte si, ako naše kurzy
hodnotia absolventi.