Kurzy ATAC

Múka špaldová hrubá

Kategória: Obilniny lepkové / Múka

Múka špaldová hrubá

Nutričné hodnoty (100 g):

Energia kcal

421 kcal

Energia kJ

1759 kJ

Bielkoviny

17 g

Sacharidy

73 g

Tuky

2 g

Vláknina

13 g

Hmotnostné pomery makroživín

Bielkoviny (17 g) Sacharidy (73 g) Tuky (2 g) Vláknina (13 g)

Energetické pomery makroživín

Bielkoviny (16.9 %) Sacharidy (72.6 %) Tuky (4.3 %) Vláknina (6.2 %)

Špaldová múka je zdravšou alternatívou klasickej pšeničnej múky, vyrába sa mletím celých zŕn pšenice špaldy (Triticum spelta).

Špaldová múka hrubá a zdravie

Špaldová múka je zdrojom lepku, nie je preto vhodná pre jedincov s akoukoľvek formou neznášanlivosti či alergií na lepok. Nie je teda súčasťou bezlepkového spôsobu stravovania. Obsah lepku v špalde je ale nižší, než v iných (šľachtených) druhoch pšenice.
Disponuje vysokou hodnotou glykemického indexu. S touto informáciou by mali správne nakladať predovšetkým ľudia:
- s inzulínovou rezistenciou,
- postihnutí diabetom,
​-
v priebehu redukčných diét.

Špaldová múka hrubá v kuchyni

Má typickú mierne orieškovú chuť. Špaldová múka sa používa na výrobu:
- cestovín,
- pečiva,
- múčnikov,
- kaší,
- je možné ju použiť ako zahusťovadlo do polievok, omáčok, mäsových a zeleninových zmesí.

Kam ďalej?

Viac o výučbovej
aplikácii ZOF.

Otestujte svoju
nutričnú gramotnosť.

Pozrite sa na našu
ponuku kurzov.

Prečítajte si, ako naše kurzy
hodnotia absolventi.