Kategória: Obilniny lepkové / Múka
Energia kcal
421 kcal
Energia kJ
1759 kJ
Bielkoviny
17 g
Sacharidy
73 g
Tuky
2 g
Vláknina
13 g
Špaldová múka je zdravšou alternatívou klasickej pšeničnej múky, vyrába sa mletím celých zŕn pšenice špaldy (Triticum spelta).
Špaldová múka je zdrojom lepku, nie je preto vhodná pre jedincov s akoukoľvek formou neznášanlivosti či alergií na lepok. Nie je teda súčasťou bezlepkového spôsobu stravovania. Obsah lepku v špalde je ale nižší, než v iných (šľachtených) druhoch pšenice.
Disponuje vysokou hodnotou glykemického indexu. S touto informáciou by mali správne nakladať predovšetkým ľudia:
- s inzulínovou rezistenciou,
- postihnutí diabetom,
- v priebehu redukčných diét.
Má typickú mierne orieškovú chuť. Špaldová múka sa používa na výrobu:
- cestovín,
- pečiva,
- múčnikov,
- kaší,
- je možné ju použiť ako zahusťovadlo do polievok, omáčok, mäsových a zeleninových zmesí.
Viac o výučbovej
aplikácii ZOF.
Otestujte svoju
nutričnú gramotnosť.
Pozrite sa na našu
ponuku kurzov.
Prečítajte si, ako naše kurzy
hodnotia absolventi. p>