Kurzy ATAC

Múka špaldová celozrnná hladká

Kategória: Obilniny lepkové / Múka

Múka špaldová celozrnná hladká

Nutričné hodnoty (100 g):

Energia kcal

409 kcal

Energia kJ

1708 kJ

Bielkoviny

9 g

Sacharidy

75 g

Tuky

3 g

Vláknina

15 g

Hmotnostné pomery makroživín

Bielkoviny (9 g) Sacharidy (75 g) Tuky (3 g) Vláknina (15 g)

Energetické pomery makroživín

Bielkoviny (9.2 %) Sacharidy (76.8 %) Tuky (6.6 %) Vláknina (7.4 %)

Celozrnná špaldová múka je zdravšou alternatívou klasickej pšeničnej múky, vyrába sa mletím celých zŕn pšenice špaldy (Triticum spelta).

Špaldová múka celozrnná a zdravie

Špaldová múka je zdrojom lepku, nie je preto vhodná pre jedincov s akoukoľvek formou neznášanlivosti či alergií na lepok. Nie je teda súčasťou bezlepkového spôsobu stravovania. Obsah lepku v špalde je ale nižší, než v iných (šľachtených) druhoch pšenice.
Obsahuje vyšší podiel minerálnych látok a vlákniny, ako múka pšeničná.
Disponuje vysokou hodnotou glykemického indexu. S touto informáciou by mali správne nakladať predovšetkým ľudia:
- s inzulínovou rezistenciou,
- postihnutí diabetom,
​-
v priebehu redukčných diét.

Špaldová múka celozrnná v kuchyni

Má typickú ľahko orieškovú chuť.
Špaldová múka sa používa na výrobu:
- cestovín,
- pečiva,
- múčnikov,
- kaší,
- je možné ju použiť ako zahusťovadlo do polievok, omáčok, mäsových a zeleninových zmesí.

Kam ďalej?

Viac o výučbovej
aplikácii ZOF.

Otestujte svoju
nutričnú gramotnosť.

Pozrite sa na našu
ponuku kurzov.

Prečítajte si, ako naše kurzy
hodnotia absolventi.