Kategória: Obilniny lepkové / Múka
Energia kcal
359 kcal
Energia kJ
1502 kJ
Bielkoviny
9 g
Sacharidy
70 g
Tuky
1.4 g
Vláknina
8 g
Ražná múka hladká sa vyrába rozomletím ražného zrna (Secale) na veľmi jemnú zrnitosť.
Múka je zdrojom lepku, nie je teda vhodná pre bezlepkovú diétu. Disponuje vyššou hodnotou glykemického indexu. S touto informáciou by mali správne nakladať predovšetkým ľudia:
- s inzulínovou rezistenciou,
- postihnutí diabetom,
- v priebehu redukčných diét.
Ražná múka sa používa na výrobu:
- cestovín,
- pečiva,
- múčnikov,
- perníkových produktov,
- kaší,
- je možné ju použiť ako zahusťovadlo do polievok, omáčok, mäsových a zeleninových zmesí.
Pečivo z ražnej múky je hutnejšie, preto sa často kombinuje s múkou pšeničnou. Výrobky z ražnej múky sú tmavšie, dávajú pečivu tzv. mazľavú chuť. Výhodou ražného pečiva (predovšetkým kváskového) je jeho trvanlivosť - vydrží dlhšie vláčne a čerstvé.
Viac o výučbovej
aplikácii ZOF.
Otestujte svoju
nutričnú gramotnosť.
Pozrite sa na našu
ponuku kurzov.
Prečítajte si, ako naše kurzy
hodnotia absolventi. p>