Kurzy ATAC

Múka ražná hladká

Kategória: Obilniny lepkové / Múka

Múka ražná hladká

Nutričné hodnoty (100 g):

Energia kcal

359 kcal

Energia kJ

1502 kJ

Bielkoviny

9 g

Sacharidy

70 g

Tuky

1.4 g

Vláknina

8 g

Hmotnostné pomery makroživín

Bielkoviny (9 g) Sacharidy (70 g) Tuky (1.4 g) Vláknina (8 g)

Energetické pomery makroživín

Bielkoviny (10.5 %) Sacharidy (81.5 %) Tuky (3.5 %) Vláknina (4.5 %)

Ražná múka hladká sa vyrába rozomletím ražného zrna (Secale) na veľmi jemnú zrnitosť.

Ražná múka hladká a zdravie

Múka je zdrojom lepku, nie je teda vhodná pre bezlepkovú diétu. Disponuje vyššou hodnotou glykemického indexu. S touto informáciou by mali správne nakladať predovšetkým ľudia:
- s inzulínovou rezistenciou,
- postihnutí diabetom,
​-
v priebehu redukčných diét.

Ražná múka hladká v kuchyni

Ražná múka sa používa na výrobu:
- cestovín,
- pečiva,
- múčnikov,
- perníkových produktov,
- kaší,
- je možné ju použiť ako zahusťovadlo do polievok, omáčok, mäsových a zeleninových zmesí.
Pečivo z ražnej múky je hutnejšie, preto sa často kombinuje s múkou pšeničnou. Výrobky z ražnej múky sú tmavšie, dávajú pečivu tzv. mazľavú chuť. Výhodou ražného pečiva (predovšetkým kváskového) je jeho trvanlivosť - vydrží dlhšie vláčne a čerstvé.

Kam ďalej?

Viac o výučbovej
aplikácii ZOF.

Otestujte svoju
nutričnú gramotnosť.

Pozrite sa na našu
ponuku kurzov.

Prečítajte si, ako naše kurzy
hodnotia absolventi.