Kurzy ATAC

Múka ražná celozrnná hrubá

Kategória: Obilniny lepkové / Múka

Múka ražná celozrnná hrubá

Nutričné hodnoty (100 g):

Energia kcal

348 kcal

Energia kJ

1455 kJ

Bielkoviny

8.4 g

Sacharidy

66 g

Tuky

1.4 g

Vláknina

12 g

Hmotnostné pomery makroživín

Bielkoviny (8.4 g) Sacharidy (66 g) Tuky (1.4 g) Vláknina (12 g)

Energetické pomery makroživín

Bielkoviny (10.1 %) Sacharidy (79.4 %) Tuky (3.6 %) Vláknina (6.9 %)

Ražná múka hrubá sa vyrába rozomletím ražného zrna (Secale) na najhrubšiu zrnitosť.

Ražná múka celozrnná a zdravie

Múka je zdrojom lepku, nie je teda vhodná pre bezlepkovú diétu. Na rozdiel od múky pšeničnej obsahuje vyšší podiel vlákniny. Disponuje vyššou hodnotou glykemického indexu. S touto informáciou by mali správne nakladať predovšetkým ľudia:
- s inzulínovou rezistenciou,
- postihnutí diabetom,
​-
v priebehu redukčných diét.

Ražná múka celozrnná v kuchyni

Ražná múka sa používa na výrobu:
- cestovín,
- pečiva,
- múčnikov,
- perníkových produktov,
- kaší,
- je možné ju použiť ako zahusťovadlo do polievok, omáčok, mäsových a zeleninových zmesí.
Pečivo z ražnej múky je hutnejšie, preto sa často kombinuje s múkou pšeničnou. Výrobky z ražnej múky sú tmavšie, dávajú pečivu tzv. mazľavú chuť. Výhodou ražného pečiva (predovšetkým kváskového) je jeho trvanlivosť - vydrží dlhšie vláčne a čerstvé.

Kam ďalej?

Viac o výučbovej
aplikácii ZOF.

Otestujte svoju
nutričnú gramotnosť.

Pozrite sa na našu
ponuku kurzov.

Prečítajte si, ako naše kurzy
hodnotia absolventi.