Kategória: Obilniny lepkové / Múka
Energia kcal
348 kcal
Energia kJ
1455 kJ
Bielkoviny
8.4 g
Sacharidy
66 g
Tuky
1.4 g
Vláknina
12 g
Ražná múka hrubá sa vyrába rozomletím ražného zrna (Secale) na najhrubšiu zrnitosť.
Múka je zdrojom lepku, nie je teda vhodná pre bezlepkovú diétu. Na rozdiel od múky pšeničnej obsahuje vyšší podiel vlákniny. Disponuje vyššou hodnotou glykemického indexu. S touto informáciou by mali správne nakladať predovšetkým ľudia:
- s inzulínovou rezistenciou,
- postihnutí diabetom,
- v priebehu redukčných diét.
Ražná múka sa používa na výrobu:
- cestovín,
- pečiva,
- múčnikov,
- perníkových produktov,
- kaší,
- je možné ju použiť ako zahusťovadlo do polievok, omáčok, mäsových a zeleninových zmesí.
Pečivo z ražnej múky je hutnejšie, preto sa často kombinuje s múkou pšeničnou. Výrobky z ražnej múky sú tmavšie, dávajú pečivu tzv. mazľavú chuť. Výhodou ražného pečiva (predovšetkým kváskového) je jeho trvanlivosť - vydrží dlhšie vláčne a čerstvé.
Viac o výučbovej
aplikácii ZOF.
Otestujte svoju
nutričnú gramotnosť.
Pozrite sa na našu
ponuku kurzov.
Prečítajte si, ako naše kurzy
hodnotia absolventi. p>