Kurzy ATAC

Múka pšeničná hladká

Kategória: Obilniny lepkové / Múka

Múka pšeničná hladká

Nutričné hodnoty (100 g):

Energia kcal

378 kcal

Energia kJ

1579 kJ

Bielkoviny

11.5 g

Sacharidy

73 g

Tuky

2 g

Vláknina

3 g

Hmotnostné pomery makroživín

Bielkoviny (11.5 g) Sacharidy (73 g) Tuky (2 g) Vláknina (3 g)

Energetické pomery makroživín

Bielkoviny (12.7 %) Sacharidy (80.9 %) Tuky (4.8 %) Vláknina (1.6 %)

Pšeničná múka je spracovaný výrobok získaný zo zrna pšenice (Triticum). Jedná sa o najjemnejší druh pšeničnej múky, vyrába sa drvením zrna na veľmi malú zrnitosť.

Pšeničná múka hladká a zdravie

Pšeničná múka je zdrojom lepku, nie je preto vhodná pre jedincov s akoukoľvek formou neznášanlivosti či alergií na lepok. Nie je teda súčasťou bezlepkového spôsobu stravovania.
Pšeničná múka hladká je zbavená prevažnej väčšiny vlákniny. Je teda pomerne dobre stráviteľná, má ale vyššie hodnoty glykemického indexu, než jej celozrnná forma. S touto informáciou by mali správne nakladať predovšetkým ľudia:
- s inzulínovou rezistenciou,
- postihnutí diabetom,
​-
v priebehu redukčných diét.
Je citlivá na skladovanie, býva rizikovým zdrojom plesní.

Pšeničná múka hladká v kuchyni

Pšeničná múka sa používa na výrobu:
- cestovín,
- pečiva,
- múčnikov,
- kaší,
- je možné ju použiť ako zahusťovadlo do polievok, omáčok, mäsových a zeleninových zmesí.

Kam ďalej?

Viac o výučbovej
aplikácii ZOF.

Otestujte svoju
nutričnú gramotnosť.

Pozrite sa na našu
ponuku kurzov.

Prečítajte si, ako naše kurzy
hodnotia absolventi.