Kategória: Obilniny lepkové / Múka
Energia kcal
358 kcal
Energia kJ
1498 kJ
Bielkoviny
10.9 g
Sacharidy
70 g
Tuky
1.3 g
Vláknina
4 g
Pšeničná múka celozrnná hrubá sa vyrába rozomletím pšeničného zrna (Triticum) na najhrubšiu zrnitosť. Celozrnná pšeničná múka sa od bežnej múky líši obsahom otrúb aj klíčkov, je teda nutrične výdatnejšia.
Pšeničná múka je zdrojom lepku, nie je preto vhodná pre jedincov s akoukoľvek formou neznášanlivosti či alergií na lepok. Nie je teda súčasťou bezlepkového spôsobu stravovania. Obsahuje vyšší podiel minerálnych látok a vlákniny, ako múka obyčajná (nie celozrnná). Disponuje vysokou hodnotou glykemického indexu. S touto informáciou by mali správne nakladať predovšetkým ľudia:
- s inzulínovou rezistenciou,
- postihnutí diabetom,
- v priebehu redukčných diét.
Pšeničná múka sa používa na výrobu:
- cestovín,
- pečiva,
- múčnikov,
- kaší,
- je možné ju použiť ako zahusťovadlo do polievok, omáčok, mäsových a zeleninových zmesí.
Viac o výučbovej
aplikácii ZOF.
Otestujte svoju
nutričnú gramotnosť.
Pozrite sa na našu
ponuku kurzov.
Prečítajte si, ako naše kurzy
hodnotia absolventi. p>