Kategória: Obilniny lepkové / Múka
Energia kcal
363 kcal
Energia kJ
1516 kJ
Bielkoviny
11 g
Sacharidy
68 g
Tuky
2 g
Vláknina
7 g
Pšeničná múka celozrnná hladká sa vyrába rozomletím pšeničného zrna (Triticum) na veľmi jemnú zrnitosť. Celozrnná pšeničná múka sa od bežnej múky líši obsahom otrúb aj klíčkov, je teda nutrične výdatnejšia.
Pšeničná múka je zdrojom lepku, nie je preto vhodná pre jedincov s akoukoľvek formou neznášanlivosti či alergií na lepok. Nie je teda súčasťou bezlepkového spôsobu stravovania. Obsahuje vyšší podiel minerálnych látok a vlákniny, ako múka obyčajná (nie celozrnná). Disponuje vysokou hodnotou glykemického indexu. S touto informáciou by mali správne nakladať predovšetkým ľudia:
- s inzulínovou rezistenciou,
- postihnutí diabetom,
- v priebehu redukčných diét.
Pšeničná múka sa používa na výrobu:
- cestovín,
- pečiva,
- múčnikov,
- kaší,
- je možné ju použiť ako zahusťovadlo do polievok, omáčok, mäsových a zeleninových zmesí.
Viac o výučbovej
aplikácii ZOF.
Otestujte svoju
nutričnú gramotnosť.
Pozrite sa na našu
ponuku kurzov.
Prečítajte si, ako naše kurzy
hodnotia absolventi. p>