Kurzy ATAC

Múka pohánková

Kategória: Obilniny bezlepkové / Múka

Múka pohánková

Nutričné hodnoty (100 g):

Energia kcal

409 kcal

Energia kJ

1708 kJ

Bielkoviny

10 g

Sacharidy

80 g

Tuky

2 g

Vláknina

7 g

Hmotnostné pomery makroživín

Bielkoviny (10 g) Sacharidy (80 g) Tuky (2 g) Vláknina (7 g)

Energetické pomery makroživín

Bielkoviny (10.2 %) Sacharidy (81.9 %) Tuky (4.4 %) Vláknina (3.4 %)

Pohánková múka sa vyrába rozomletím lúpaných zŕn pohánky (Fagopyrum).

Pohánková múka a zdravie

Pohánková múka je bezlepková, je teda vhodná pre bezlepkovú diétu. Je bohatým zdrojom draslíka (u niektorých diét sa preto používa na odvodnenie) a horčíka - oba prvky majú zásadný vplyv na správne fungovanie srdcovo-cievneho systému. Ako múka má strednú hodnotu glykemického indexu. Je to dôležitá informácia predovšetkým pre ľudí:
- s inzulínovou rezistenciou,
- postihnutých diabetom,
- v redukčných diétach.

Pohánková múka v kuchyni

Pohánková múka sa používa na výrobu:
- cestovín,
- múčnikov,
- kaší,
- pečiva,
- je možné ju použiť ako zahusťovadlo do polievok a omáčok.

Kam ďalej?

Viac o výučbovej
aplikácii ZOF.

Otestujte svoju
nutričnú gramotnosť.

Pozrite sa na našu
ponuku kurzov.

Prečítajte si, ako naše kurzy
hodnotia absolventi.