Kurzy ATAC

Múka ovsená hrubá

Kategória: Obilniny lepkové / Múka

Múka ovsená hrubá

Nutričné hodnoty (100 g):

Energia kcal

405 kcal

Energia kJ

1692 kJ

Bielkoviny

15 g

Sacharidy

59 g

Tuky

9 g

Vláknina

7 g

Hmotnostné pomery makroživín

Bielkoviny (15 g) Sacharidy (59 g) Tuky (9 g) Vláknina (7 g)

Energetické pomery makroživín

Bielkoviny (15.5 %) Sacharidy (61 %) Tuky (20 %) Vláknina (3.5 %)

Ovsená múka hrubá sa vyrába rozomletím ovseného zrna (Avena). Ovsená múka sa od celozrnnej múky líši nižším obsahom otrúb aj klíčkov, je teda nutrične chudobnejšia.

Ovsená múka hrubá a zdravie

Ovsená múka je zdrojom lepku, nie je preto vhodná pre jedincov s akoukoľvek formou neznášanlivosti či alergií na lepok. Nie je teda súčasťou bezlepkového spôsobu stravovania. Disponuje vysokou hodnotou glykemického indexu. S touto informáciou by mali správne nakladať predovšetkým ľudia:
- s inzulínovou rezistenciou,
- postihnutí diabetom,
​-
v priebehu redukčných diét.

Ovsená múka hrubá v kuchyni

Ovsená múka sa používa na výrobu:
- cestovín,
- pečiva,
- múčnikov,
- kaší,
- je možné ju použiť ako zahusťovadlo do polievok, omáčok, mäsových a zeleninových zmesí.

Kam ďalej?

Viac o výučbovej
aplikácii ZOF.

Otestujte svoju
nutričnú gramotnosť.

Pozrite sa na našu
ponuku kurzov.

Prečítajte si, ako naše kurzy
hodnotia absolventi.