Kurzy ATAC

Múka ovsená hladká

Kategória: Obilniny lepkové / Múka

Múka ovsená hladká

Nutričné hodnoty (100 g):

Energia kcal

405 kcal

Energia kJ

1692 kJ

Bielkoviny

15 g

Sacharidy

59 g

Tuky

9 g

Vláknina

7 g

Hmotnostné pomery makroživín

Bielkoviny (15 g) Sacharidy (59 g) Tuky (9 g) Vláknina (7 g)

Energetické pomery makroživín

Bielkoviny (15.5 %) Sacharidy (61 %) Tuky (20 %) Vláknina (3.5 %)

Ovsená múka hladká sa vyrába rozomletím ovseného zrna (Avena) na veľmi jemnú zrnitosť. Ovsená múka sa od celozrnnej múky líši nižším obsahom otrúb aj klíčkov, je teda nutrične chudobnejšia.

Ovsená múka hladká a zdravie

Ovsená múka je zdrojom lepku, nie je preto vhodná pre jedincov s akoukoľvek formou neznášanlivosti či alergií na lepok. Nie je teda súčasťou bezlepkového spôsobu stravovania. Disponuje vysokou hodnotou glykemického indexu. S touto informáciou by mali správne nakladať predovšetkým ľudia:
- s inzulínovou rezistenciou,
- postihnutí diabetom,
​-
v priebehu redukčných diét.

Ovsená múka hladká v kuchyni

Ovsená múka sa používa na výrobu:
- cestovín,
- pečiva,
- múčnikov,
- kaší,
- je možné ju použiť ako zahusťovadlo do polievok, omáčok, mäsových a zeleninových zmesí.

Kam ďalej?

Viac o výučbovej
aplikácii ZOF.

Otestujte svoju
nutričnú gramotnosť.

Pozrite sa na našu
ponuku kurzov.

Prečítajte si, ako naše kurzy
hodnotia absolventi.