Kurzy ATAC

Múka ovsená celozrrnná hladká

Kategória: Obilniny lepkové / Múka

Múka ovsená celozrrnná hladká

Nutričné hodnoty (100 g):

Energia kcal

403 kcal

Energia kJ

1683 kJ

Bielkoviny

18 g

Sacharidy

55 g

Tuky

9 g

Vláknina

8 g

Hmotnostné pomery makroživín

Bielkoviny (18 g) Sacharidy (55 g) Tuky (9 g) Vláknina (8 g)

Energetické pomery makroživín

Bielkoviny (18.7 %) Sacharidy (57.2 %) Tuky (20.1 %) Vláknina (4 %)

Ovsená múka celozrnná hladká sa vyrába rozomletím ovseného zrna (Avena) na veľmi jemnú zrnitosť. Celozrnná ovsená múka sa od bežnej múky líši obsahom otrúb aj klíčkov, je teda nutrične výdatnejšia.

Ovsená múka celozrnná a zdravie

Ovsená múka je zdrojom lepku, nie je preto vhodná pre jedincov s akoukoľvek formou neznášanlivosti či alergií na lepok. Nie je teda súčasťou bezlepkového spôsobu stravovania. Obsahuje vyšší podiel minerálnych látok a vlákniny, ako múka obyčajná (nie celozrnná). Disponuje vysokou hodnotou glykemického indexu. S touto informáciou by mali správne nakladať predovšetkým ľudia:
- s inzulínovou rezistenciou,
- postihnutí diabetom,
​-
v priebehu redukčných diét.

Ovsená múka celozrnná v kuchyni

Ovsená múka sa používa na výrobu:
- cestovín,
- pečiva,
- múčnikov,
- kaší,
- je možné ju použiť ako zahusťovadlo do polievok, omáčok, mäsových a zeleninových zmesí.

Kam ďalej?

Viac o výučbovej
aplikácii ZOF.

Otestujte svoju
nutričnú gramotnosť.

Pozrite sa na našu
ponuku kurzov.

Prečítajte si, ako naše kurzy
hodnotia absolventi.