Kurzy ATAC

Múka ovsená celozrnná hrubá

Kategória: Obilniny lepkové / Múka

Múka ovsená celozrnná hrubá

Nutričné hodnoty (100 g):

Energia kcal

405 kcal

Energia kJ

1691 kJ

Bielkoviny

18 g

Sacharidy

55 g

Tuky

9 g

Vláknina

9 g

Hmotnostné pomery makroživín

Bielkoviny (18 g) Sacharidy (55 g) Tuky (9 g) Vláknina (9 g)

Energetické pomery makroživín

Bielkoviny (18.6 %) Sacharidy (56.9 %) Tuky (20 %) Vláknina (4.5 %)

Ovsená múka celozrnná hrubá sa vyrába rozomletím ovseného zrna (Avena). Celozrnná ovsená múka sa od bežnej múky líši obsahom otrúb aj klíčkov, je teda nutrične výdatnejšia.

Ovsená múka celozrnná a zdravie

Ovsená múka je zdrojom lepku, nie je preto vhodná pre jedincov s akoukoľvek formou neznášanlivosti či alergií na lepok. Nie je teda súčasťou bezlepkového spôsobu stravovania. Obsahuje vyšší podiel minerálnych látok a vlákniny, ako múka obyčajná (nie celozrnná). Disponuje vysokou hodnotou glykemického indexu. S touto informáciou by mali správne nakladať predovšetkým ľudia:
- s inzulínovou rezistenciou,
- postihnutí diabetom,
​-
v priebehu redukčných diét.

Ovsená múka celozrnná v kuchyni

Ovsená múka sa používa na výrobu:
- cestovín,
- pečiva,
- múčnikov,
- kaší,
- je možné ju použiť ako zahusťovadlo do polievok, omáčok, mäsových a zeleninových zmesí.

Kam ďalej?

Viac o výučbovej
aplikácii ZOF.

Otestujte svoju
nutričnú gramotnosť.

Pozrite sa na našu
ponuku kurzov.

Prečítajte si, ako naše kurzy
hodnotia absolventi.