Kurzy ATAC

Múka mandľová

Kategória: Orechy a semená / Múky

Múka mandľová

Nutričné hodnoty (100 g):

Energia kcal

625 kcal

Energia kJ

2614 kJ

Bielkoviny

20 g

Sacharidy

17 g

Tuky

50 g

Vláknina

10 g

Hmotnostné pomery makroživín

Bielkoviny (20 g) Sacharidy (17 g) Tuky (50 g) Vláknina (10 g)

Energetické pomery makroživín

Bielkoviny (13.4 %) Sacharidy (11.4 %) Tuky (72 %) Vláknina (3.2 %)

Mandlová múka sa vyrába rozomletím plodmi Mandlone obyčajnej (Prunus dulcis). Jedná sa o kôstkovicu pochádzajúcu z Afriky a Ázie, odkiaľ bola rozšírená do teplých oblastí celého sveta. Najväčším producentom sú USA.

Mandľová múka a zdravie

Mandľová múka je bezlepková, je teda vhodná pre bezlepkovú diétu. Je významným zdrojom bielkovín, ovplyvňuje tak v nemalom rozsahu nutričné zloženie pokrmov. Patrí medzi bohaté zdroje vápnika, horčíka a draslíka – tieto prvky rozhodujú o správnom fungovaní srdcovo-cievnej sústavy. Múka má nízku hodnotu glykemického indexu, čo je dôležitá informácia predovšetkým pre ľudí:
- postihnutých diabetom,
- s inzulínovou rezistenciou,
- v redukčných diétach.

Mandľová múka v kuchyni

Mandľová múka sa používa na výrobu:
- múčnikov,
- dezertov,
- kaší,
- cereálií,
- pečiva,
- smoothie.

Kam ďalej?

Viac o výučbovej
aplikácii ZOF.

Otestujte svoju
nutričnú gramotnosť.

Pozrite sa na našu
ponuku kurzov.

Prečítajte si, ako naše kurzy
hodnotia absolventi.