Kurzy ATAC

Múka maková

Kategória: Orechy a semená / Múky

Múka maková

Nutričné hodnoty (100 g):

Energia kcal

323 kcal

Energia kJ

1349 kJ

Bielkoviny

32 g

Sacharidy

10.4 g

Tuky

11 g

Vláknina

23 g

Hmotnostné pomery makroživín

Bielkoviny (32 g) Sacharidy (10.4 g) Tuky (11 g) Vláknina (23 g)

Energetické pomery makroživín

Bielkoviny (41.5 %) Sacharidy (13.5 %) Tuky (30.7 %) Vláknina (14.3 %)

Maková múka sa vyrába rozomletím zrelých semienok Maku siateho ( Papaver somniferum ) .

Maková múka a zdravie

Maková múka je bezlepková, je teda vhodná pre bezlepkovú diétu. Je významným zdrojom bielkovín, ovplyvňuje tak v nemalom rozsahu nutričné zloženie pokrmov. Patrí medzi najbohatšie zdroje vápnika - jeho využiteľnosť je ale znižovaná obsahom alkaloidov, ktoré majú súčasne analgetické účinky, okrem iného ovplyvňujú aj nervovú sústavu a kvalitu vnímania. Významný je aj obsah draslíka, ktorý rozhoduje o správnom fungovaní srdcovo-cievnej sústavy. Múka má nízku hodnotu glykemického indexu, čo je dôležitá informácia predovšetkým pre ľudí:
- postihnutých diabetom,
- s inzulínovou rezistenciou,
- v redukčných diétach.

Maková múka v kuchyni

Maková múka sa používa na výrobu:
- múčnikov,
- dezertov,
- kaší,
- cereálií,
- pečiva,
- smoothie.

Kam ďalej?

Viac o výučbovej
aplikácii ZOF.

Otestujte svoju
nutričnú gramotnosť.

Pozrite sa na našu
ponuku kurzov.

Prečítajte si, ako naše kurzy
hodnotia absolventi.