Kategória: Orechy a semená / Múky
Energia kcal
323 kcal
Energia kJ
1349 kJ
Bielkoviny
32 g
Sacharidy
10.4 g
Tuky
11 g
Vláknina
23 g
Maková múka sa vyrába rozomletím zrelých semienok Maku siateho ( Papaver somniferum ) .
Maková múka je bezlepková, je teda vhodná pre bezlepkovú diétu. Je významným zdrojom bielkovín, ovplyvňuje tak v nemalom rozsahu nutričné zloženie pokrmov. Patrí medzi najbohatšie zdroje vápnika - jeho využiteľnosť je ale znižovaná obsahom alkaloidov, ktoré majú súčasne analgetické účinky, okrem iného ovplyvňujú aj nervovú sústavu a kvalitu vnímania. Významný je aj obsah draslíka, ktorý rozhoduje o správnom fungovaní srdcovo-cievnej sústavy. Múka má nízku hodnotu glykemického indexu, čo je dôležitá informácia predovšetkým pre ľudí:
- postihnutých diabetom,
- s inzulínovou rezistenciou,
- v redukčných diétach.
Maková múka sa používa na výrobu:
- múčnikov,
- dezertov,
- kaší,
- cereálií,
- pečiva,
- smoothie.
Viac o výučbovej
aplikácii ZOF.
Otestujte svoju
nutričnú gramotnosť.
Pozrite sa na našu
ponuku kurzov.
Prečítajte si, ako naše kurzy
hodnotia absolventi. p>