Kurzy ATAC

Múka ľanová

Kategória: Orechy a semená / Múky

Múka ľanová

Nutričné hodnoty (100 g):

Energia kcal

347 kcal

Energia kJ

1451 kJ

Bielkoviny

33 g

Sacharidy

8.3 g

Tuky

12 g

Vláknina

33 g

Hmotnostné pomery makroživín

Bielkoviny (33 g) Sacharidy (8.3 g) Tuky (12 g) Vláknina (33 g)

Energetické pomery makroživín

Bielkoviny (39.8 %) Sacharidy (10 %) Tuky (31.2 %) Vláknina (19 %)

Ľanová múka sa vyrába rozomletím semienok ľanu siateho (Linum usitatissimum), ktorý pochádza pôvodne z Indie a Stredomoria. Potenciál tejto rastliny využívali už v starovekom Egypte.

Ľanová múka a zdravie

Ľanová múka je bezlepková, je teda vhodná pre bezlepkovú diétu. Je významným zdrojom omega-3 tukov (kyseliny alfa linolénovej), ktoré spoločne s obsiahnutým draslíkom, vápnikom a horčíkom majú významný vplyv na funkciu srdcovo-cievneho systému a nervovej sústavy. Ľanová múka je ďalej typická vysokým podielom rozpustnej vlákniny, ktorá zásadným spôsobom ovplyvňuje fungovanie tenkého a hrubého čreva, pôsobí súčasne ako prevencia pred zápchami či hnačkami. Má nízku hodnotu glykemického indexu. Je to dôležitá informácia predovšetkým pre ľudí:
- postihnutých diabetom,
- s inzulínovou rezistenciou,
- v redukčných diétach
Múka je tiež bohatým zdrojom fytátov. Tieto antinutričné látky komplikujú vstrebávanie niektorých minerálov, z týchto dôvodov je vhodné ich pred konzumáciou tepelne upravovať, prípadne ich príjem obmedziť na primerané množstvo.

Ľaná múka v kuchyni

Ľanová múka sa používa na výrobu:
- múčnikov,
- dezertov,
- kaší,
- cereálií,
- pečiva,
- smoothie,
- je možné ju použiť ako zahusťovadlo do polievok a omáčok.

Kam ďalej?

Viac o výučbovej
aplikácii ZOF.

Otestujte svoju
nutričnú gramotnosť.

Pozrite sa na našu
ponuku kurzov.

Prečítajte si, ako naše kurzy
hodnotia absolventi.