Kategória: Orechy a semená / Múky
Energia kcal
347 kcal
Energia kJ
1451 kJ
Bielkoviny
33 g
Sacharidy
8.3 g
Tuky
12 g
Vláknina
33 g
Ľanová múka sa vyrába rozomletím semienok ľanu siateho (Linum usitatissimum), ktorý pochádza pôvodne z Indie a Stredomoria. Potenciál tejto rastliny využívali už v starovekom Egypte.
Ľanová múka je bezlepková, je teda vhodná pre bezlepkovú diétu. Je významným zdrojom omega-3 tukov (kyseliny alfa linolénovej), ktoré spoločne s obsiahnutým draslíkom, vápnikom a horčíkom majú významný vplyv na funkciu srdcovo-cievneho systému a nervovej sústavy. Ľanová múka je ďalej typická vysokým podielom rozpustnej vlákniny, ktorá zásadným spôsobom ovplyvňuje fungovanie tenkého a hrubého čreva, pôsobí súčasne ako prevencia pred zápchami či hnačkami. Má nízku hodnotu glykemického indexu. Je to dôležitá informácia predovšetkým pre ľudí:
- postihnutých diabetom,
- s inzulínovou rezistenciou,
- v redukčných diétach
Múka je tiež bohatým zdrojom fytátov. Tieto antinutričné látky komplikujú vstrebávanie niektorých minerálov, z týchto dôvodov je vhodné ich pred konzumáciou tepelne upravovať, prípadne ich príjem obmedziť na primerané množstvo.
Ľanová múka sa používa na výrobu:
- múčnikov,
- dezertov,
- kaší,
- cereálií,
- pečiva,
- smoothie,
- je možné ju použiť ako zahusťovadlo do polievok a omáčok.
Viac o výučbovej
aplikácii ZOF.
Otestujte svoju
nutričnú gramotnosť.
Pozrite sa na našu
ponuku kurzov.
Prečítajte si, ako naše kurzy
hodnotia absolventi.