Kurzy ATAC

Múka kamutová celozrnná hrubá

Kategória: Obilniny lepkové / Múka

Múka kamutová celozrnná hrubá

Nutričné hodnoty (100 g):

Energia kcal

404 kcal

Energia kJ

1690 kJ

Bielkoviny

17 g

Sacharidy

71 g

Tuky

2 g

Vláknina

9 g

Hmotnostné pomery makroživín

Bielkoviny (17 g) Sacharidy (71 g) Tuky (2 g) Vláknina (9 g)

Energetické pomery makroživín

Bielkoviny (17.6 %) Sacharidy (73.5 %) Tuky (4.5 %) Vláknina (4.5 %)

Kamutová múka celozrnná hrubá sa vyrába rozomletím zrna kamutu (Triticum turgidum turanicum), nazývanou tiež "pšenicou Khorasan". Názov kamut je obchodným označením chráneným touto registrovanou značkou. Toto označenie vždy garantuje bio pôvod kamutu, plodina tak nie je dotknutá žiadnou genetickou modifikáciou ani hybridizáciou. V súčasnej dobe sa stáva stále populárnejším druhom pšenice pestovaným najviac v USA a Kanade. Celozrnná múka sa od bežnej múky líši vyšším obsahom otrúb aj klíčkov, je teda nutrične výdatnejšia.

Kamutová múka celozrnná hrubá a zdravie

Kamutová múka je zdrojom lepku, nie je preto vhodná pre jedincov s akoukoľvek formou neznášanlivosti či alergií na lepok. Nie je teda súčasťou bezlepkového spôsobu stravovania. Obsahuje vyšší podiel minerálnych látok a vlákniny, ako múka obyčajná (nie celozrnná). Disponuje vysokou hodnotou glykemického indexu. S touto informáciou by mali správne nakladať predovšetkým ľudia:
- s inzulínovou rezistenciou,
- postihnutí diabetom,
​-
v priebehu redukčných diét.

Kamutová múka celozrnná hrubá v kuchyni

Kamutová múka sa používa na výrobu:
- cestovín,
- pečiva,
- múčnikov,
- kaší,
- je možné ju použiť ako zahusťovadlo do polievok, omáčok, mäsových a zeleninových zmesí.

Kam ďalej?

Viac o výučbovej
aplikácii ZOF.

Otestujte svoju
nutričnú gramotnosť.

Pozrite sa na našu
ponuku kurzov.

Prečítajte si, ako naše kurzy
hodnotia absolventi.