Kategória: Obilniny lepkové / Múka
Energia kcal
361 kcal
Energia kJ
1507 kJ
Bielkoviny
9 g
Sacharidy
69 g
Tuky
2 g
Vláknina
8 g
Jačmenná múka celozrnná hladká sa vyrába rozomletím zrna jačmeňa (Hordeum vulgare). Jačmeň je druhou najstaršou pestovanou a štvrtou najrozšírenejšou plodinou na svete. Celozrnná múka sa od bežnej múky líši vyšším obsahom otrúb aj klíčkov, je teda nutrične výdatnejšia.
Jačmenná múka je zdrojom lepku, nie je preto vhodná pre jedincov s akoukoľvek formou neznášanlivosti či alergií na lepok. Nie je teda súčasťou bezlepkového spôsobu stravovania. Obsahuje vyšší podiel minerálnych látok a vlákniny, ako múka obyčajná (nie celozrnná). Disponuje vysokou hodnotou glykemického indexu. S touto informáciou by mali správne nakladať predovšetkým ľudia:
- s inzulínovou rezistenciou,
- postihnutí diabetom,
- v priebehu redukčných diét.
Jačmenná múka sa používa na výrobu:
- cestovín,
- pečiva,
- múčnikov,
- kaší,
- je možné ju použiť ako zahusťovadlo do polievok, omáčok, mäsových a zeleninových zmesí.
Viac o výučbovej
aplikácii ZOF.
Otestujte svoju
nutričnú gramotnosť.
Pozrite sa na našu
ponuku kurzov.
Prečítajte si, ako naše kurzy
hodnotia absolventi. p>