Kurzy ATAC

Múka jačmenná celozrnná hladká

Kategória: Obilniny lepkové / Múka

Múka jačmenná celozrnná hladká

Nutričné hodnoty (100 g):

Energia kcal

361 kcal

Energia kJ

1507 kJ

Bielkoviny

9 g

Sacharidy

69 g

Tuky

2 g

Vláknina

8 g

Hmotnostné pomery makroživín

Bielkoviny (9 g) Sacharidy (69 g) Tuky (2 g) Vláknina (8 g)

Energetické pomery makroživín

Bielkoviny (10.4 %) Sacharidy (80.1 %) Tuky (5 %) Vláknina (4.4 %)

Jačmenná múka celozrnná hladká sa vyrába rozomletím zrna jačmeňa (Hordeum vulgare). Jačmeň je druhou najstaršou pestovanou a štvrtou najrozšírenejšou plodinou na svete. Celozrnná múka sa od bežnej múky líši vyšším obsahom otrúb aj klíčkov, je teda nutrične výdatnejšia.

Jačmenná múka celozrnná hladká a zdravie

Jačmenná múka je zdrojom lepku, nie je preto vhodná pre jedincov s akoukoľvek formou neznášanlivosti či alergií na lepok. Nie je teda súčasťou bezlepkového spôsobu stravovania. Obsahuje vyšší podiel minerálnych látok a vlákniny, ako múka obyčajná (nie celozrnná). Disponuje vysokou hodnotou glykemického indexu. S touto informáciou by mali správne nakladať predovšetkým ľudia:
- s inzulínovou rezistenciou,
- postihnutí diabetom,
​-
v priebehu redukčných diét.

Jačmenná múka celozrnná hladká v kuchyni

Jačmenná múka sa používa na výrobu:
- cestovín,
- pečiva,
- múčnikov,
- kaší,
- je možné ju použiť ako zahusťovadlo do polievok, omáčok, mäsových a zeleninových zmesí.

Kam ďalej?

Viac o výučbovej
aplikácii ZOF.

Otestujte svoju
nutričnú gramotnosť.

Pozrite sa na našu
ponuku kurzov.

Prečítajte si, ako naše kurzy
hodnotia absolventi.